The Associated Press

Polen loopt Europees coronageld mis als het geen einde maakt aan omstreden holebivrije zones

Polen zal 126 miljoen euro uit het coronaherstelfonds van de EU mislopen zolang de rechten van de holebigemeenschap worden geschonden. In een brief aan vijf provinciegouverneurs heeft de Europese Commissie aangekondigd dat ze het geld bevriest. Polen en de Europese Commissie liggen al jaren overhoop over hervormingen die de rechts-populistische regering doorvoerde. Vandaag heeft de Commissie aan het Europese Hof gevraagd om Polen te sanctioneren omdat het de onafhankelijkheid van rechters niet garandeert.

Sinds maart 2019 hebben meer dan 100 Poolse regio’s, provincies en gemeenten zichzelf vrij verklaard van wat ze de “LGBTQI+-ideologie” noemen. 

Daarmee willen ze verdraagzaamheid tegenover homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen, transgenders, interseksuelen en queers ontmoedigen, en de financiering tegengaan van organisaties die ijveren tegen discriminatie en voor gelijkheid.

Die omstreden "holebivrije zones" druisen in tegen de fundamentele rechten van de Europese Unie. De EU is twee maanden geleden al een inbreukprocedure tegen Polen gestart omdat Polen te weinig info geeft over de verschillende holebivrije zones in het land. 

"Maar als we veranderingen in Polen willen, moeten we hen in hun portefeuille treffen", zegt Rémy Bonny, politicoloog en gedelegeerd bestuurder van Forbidden Colours, een organisatie die opkomt voor de rechten van de LGBTI+-gemeenschap. 

Dat is wat de Europese Commissie nu ook doet. Ze stuurde een brief naar de gouverneurs van vijf Poolse provincies, waarin ze aandringt op corrigerende maatregelen. Zolang de rechten van holebi's in hun regio worden geschonden, bevriest ze geld uit het corona-herstelfonds.

"Dit is zeker een sterk signaal", vindt Rémy Bonny. "We hadden eerder al opgeroepen om dergelijke maatregelen te nemen, en dit is een eerste stap". 

Het is niet de eerste keer dat er fondsen worden afgenomen, maar dit is wel van een andere orde dan voordien. "Toen ging het over 20.000 euro per gemeente die werd afgenomen. De Poolse regering deed daar lacherig over, en besliste toen om zelf 60.000 euro aan die gemeenten te geven. Maar nu gaat het over 126 miljoen euro, en dat kan de Poolse regering niet zomaar ophoesten." 

"De provincies kunnen trouwens gemakkelijk het geld wél krijgen, namelijk door de LGBTI+-resoluties af te schaffen", zegt Bonny. "Een aantal provincies hebben de kwestie opnieuw geagendeerd op hun provincieraad, dus het zou kunnen dat ze ze gaan afschaffen. Er is duidelijk een beweging gaande van gemeenten die dat de voorbije maanden al hebben gedaan. Hopelijk komen nu ook de provincies tot dat inzicht."

Europese Commissie vraagt Europees Hof om geldboete voor Polen

Polen ligt al jarenlang overhoop met de Europese Commissie over hervormingen die de rechts-populistische regering doorvoerde. 

Vandaag heeft de Europese Commissie ook aan het Europese Hof van Justitie gevraagd om Polen een geldboete op te leggen omdat het de onafhankelijkheid van rechters niet garandeert.

Bekijk hieronder het verslag uit “Het journaal”:

Videospeler inladen...

Het conflict gaat om een tuchtkamer voor rechters die in Polen is opgericht. Voor die kamer moeten vooral rechters verschijnen die kritisch zijn voor het regeringsbeleid. 

De Europese Commissie had Polen een deadline opgelegd: als er voor half augustus geen verbeteringen waren aangekondigd, zouden er boetes volgen. Polen had weliswaar beloofd om de tuchtkamer te hervormen, maar dat is nog altijd niet gebeurd.

"Ik heb een antwoord gekregen zonder een echte wil om naar een correcte uitvoering van alle beslissingen van het Hof te gaan", zegt Europees Commissaris voor Justitie Didier Reynders. "Dus is het onze nieuwe taak om naar het Hof te stappen om een financiële sanctie te treffen". Reynders denkt aan een groot bedrag dat kan worden afgedwongen. "Er waren vragen over een dwangsom van 5 miljoen euro per dag, om Polen onder druk te zetten."  

Meest gelezen