Schade door wateroverlast in juli wordt in Vlaanderen volledig terugbetaald

De Vlaamse regering gaat samen met de verzekeraars elke verzekerde Vlaming 100 procent terugbetalen voor de geleden schade door de wateroverlast midden juli. Het Vlaams Rampenfonds trekt hier maximaal 79 miljoen euro voor uit. 

Midden juli werd ons land getroffen door enorme wateroverlast. In Vlaanderen wordt de totale schade geraamd tussen de 90 en 123 miljoen euro. De Vlaamse overheid heeft nu een akkoord bereikt met de verzekeringssector. Ze gaan alle verzekerden volledig vergoeden voor de geleden schade volgens het contract van hun brandverzekering. 

Bekijk hieronder het verslag uit “Het journaal”:

Videospeler inladen...
Vlaanderen zal via het Vlaams Rampenfonds de schade vergoeden aanvullend op de schadevergoeding uitbetaald door de verzekeraars
Minister van Financiën & Begroting Matthias Diependaele (N-VA)

"Vlaanderen zal via het Vlaams rampenfonds de schade vergoeden aanvullend op de schadevergoeding uitbetaald door de verzekeraars", aldus Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA) in een persbericht.  

Normaal zijn er bij de vergoeding van schade door natuurrampen wettelijke plafonds om de verzekeraars te beschermen. Maar beroepsvereniging Assuralia heeft nu toegezegd dat de verzekeraars een stuk meer zullen betalen dan wettelijk verplicht is. Zo gaat de verzekeringssector zijn inspanning verdubbelen tot 44 miljoen euro. Het Vlaamse Rampenfonds zal de rest bijpassen. Volgens minister Diependaele gaat om een bedrag tussen 49 en 79 miljoen euro. 

"We willen ook de praktische rompslomp voor de slachtoffers zoveel mogelijk beperken door hen niet bij verschillende instanties te laten aankloppen, daarom zal de verzekeringssector de bijdrage van het Vlaamse gewest prefinancieren”, zegt Diependaele. 

Nicolas Maeterlinck

Voor de schade die buiten de brandverzekering valt, kunnen nog tot het einde van deze maand aanvragen worden ingediend. In Wallonië werd eerder al beslist dat de schade door de wateroverlast volledig terugbetaald zal worden. 

Meest gelezen