Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

BEKIJK: Intense tijd breekt aan voor slachtoffers aanslagen Parijs: "Nu proces dichterbij komt, neemt adrenaline toe"

In Parijs gaat morgen het proces over de aanslagen van 13 november 2015 van start, dat negen maanden zal duren. Voor de overlevenden en de nabestaanden wordt het, opnieuw, een intense tijd. Sommigen zullen ook zelf getuigen in de rechtszaal. "Maar hoe meer het dichterbij komt, hoe minder ik daar zin in heb", zegt een van de overlevenden die onze redactie kon spreken.

Yana zat op het terras van café Le Comptoire Voltaire toen Brahim Abdeslam zichzelf opblies. Ze verloor bij de aanslag een oog en moet nog regelmatig operaties ondergaan. Ze is van plan om het proces bij te wonen, of toch zeker wanneer het gaat over de aanslag waar ze zelf het slachtoffer van is geworden. Mogelijk zal ze ook getuigen, al is ze daar nog niet uit. "Hoe meer het dichterbij komt, hoe minder ik daar zin in heb, eerlijk gezegd", vertrouwt ze onze redactie toe. 

Videospeler inladen...

Yana wil ook aanwezig zijn om de onderzoekers aan het woord te horen, omdat ze zes jaar na de feiten nog met erg veel vragen zit. "Hoe konden zulke afgrijselijke dingen zich voor mijn ogen afspelen in de straten van Parijs? Het was echt een oorlogszone. Hoe kon dat gebeuren, wat is er juist gebeurd en wat is er fout gelopen? Hoe konden die kerels op Franse bodem rondlopen, terwijl ze toch gezocht werden?"

Dat we er zullen zijn, betekent veel. Niemand kan dat in onze plaats doen

Ook Yana's vader Nourreddine zal het proces bijwonen. Hij woont op 500 meter van het café waar zijn dochter zwaar gewond raakte. "Dat we er naartoe gaan, dat we er zullen zijn, betekent veel. Niemand kan dat in onze plaats doen."

Videospeler inladen...

Noureddine verwacht dat Justitie de zwaarst mogelijke straffen zal uitspreken. Zo ver durft Nadia Mondeguer niet denken. Haar 30-jarige dochter Lamia werd net als 20 andere slachtoffers neergeschoten op het terras van café La Belle Equipe, op 300 meter van haar ouderlijk huis. 

"Ik verwacht niet te veel, om geen teleurstellingen of frustratie op te lopen", zegt ze. Toch hoopt ze op bepaalde vragen - vragen die verder reiken dan de dag van de aanslag zelf - antwoorden te krijgen. "Ik denk dat er zeker vragen zullen worden gesteld over de fouten die gemaakt zijn.  Ik wil meer te weten komen over de wapens: hoe kan het dat kalasjnikovs zomaar door Europa trekken? Hoe kan het dat dergelijke wapens zo makkelijk rondgaan? Er zullen ook vragen worden gesteld over hoe dit terrorisme gefinancierd wordt." 

Videospeler inladen...

Op het moment dat onze redactie met haar kon spreken, voelde Nadia Mondeguer zich nog kalm. "Maar nu het dichterbij komt, neemt de adrenaline toe."

Christophe Naudin, overlevende van Bataclan, zag de daders, kon vluchten en verschuilde zich twee uur vlakbij. Hij wil op het proces horen wat er precies gebeurde op de dag van de aanslagen, "minuut per minuut".

Videospeler inladen...

Niet alle overlevenden of nabestaanden voelen zich geroepen om het proces bij te wonen. Erick Pétard, die in Blois woont, verloor zijn twee dochters Marion en Anne bij de aanslagen. Hij is erg bitter gestemd, en koestert geen enkele hoop of verwachting. "Mijn woede is zo groot dat ik mijn land veracht", zegt hij. "Er gebeurt niets. Daarom interesseert dat proces mij niet."

Videospeler inladen...

Meest gelezen