Archieffoto

Spaanse vrouw klaagt regionale gezondheidsdienst aan voor "babywissel" bij geboorte

Een Spaanse vrouw heeft een schadevergoeding gevraagd aan de gezondheidsdienst van de regio La Rioja. De vrouw ontdekte dat ze 19 jaar geleden bij haar geboorte werd verwisseld met een andere pasgeborene in het ziekenhuis.

Het lijkt wel iets dat enkel in films kan gebeuren, maar nu blijkt 19 jaar geleden toch een "babywissel" te zijn gebeurd in Spanje. In een ziekenhuis ten zuiden van de stad Bilbao kregen twee jonge koppels 19 jaar geleden het verkeerde dochtertje overhandigd.  De ongelukkige fout werd ontdekt door één van de vrouwen zelf.

De wissel kwam enkele jaren geleden aan het licht toen de "grootmoeder" van één van de meisjes haar zogezegde vader aanklaagde in verband met een voogdijzaak. DNA-onderzoek liet uitschijnen dat de man niet de biologische vader van het meisje kon zijn. Ook haar veronderstelde moeder was dus niet de biologische moeder.

Het meisje vroeg toen op 16-jarige leeftijd hulp aan de gezondheidsdienst om de omstandigheden van haar geboorte te onderzoeken. Wat bleek? Op haar geboortedag was er slechts één meisje waarmee ze als baby zou kunnen gewisseld zijn. De baby's zullen waarschijnlijk gewisseld zijn toen ze in incubators lagen. Nu wacht de vrouw het verdere DNA-onderzoek af om te bepalen wie haar echte ouders zijn.

Drie miljoen euro schadevergoeding

De Spaanse vraagt een schadevergoeding voor de "identiteitswissel" van drie miljoen euro aan het ministerie van Volksgezondheid van de regio La Rioja. De verantwoordelijke minister liet weten dat ze de vergoeding zal toekennen waar de families recht op hebben. De vrouw waarmee de Spaanse als baby werd gewisseld, is ook op de hoogte gesteld van de situatie, maar diende geen klacht in.

Meest gelezen