Stefaan Fernande in 2018, bij de uitreiking van de Eregalerij van Radio 2

Stefaan Fernande, schrijver van de hits "Nobelprijs" en "Porselein", onverwacht overleden

De Belgische hitschrijver en componist Stefaan Fernande is overleden. Dat wordt bevestigd door bronnen dicht bij de familie. De carrière van de songschrijver uit Rieme, bij Evergem in Oost-Vlaanderen, nam een vliegende start met de Clouseau-klassieker "Nobelprijs" in 1996. Hij schreef honderden liedjes voor vele Vlaamse artiesten, zoals Yasmine en Will Tura. Hij werd 54 jaar. 

"Nobelprijs" van Clouseau, "Porselein" van Yasmine, "Vuurwerk" van Camille, "Scars" van Stan Van Samang of "Düm Tek Tek" van Hadise. Het zijn maar enkele van de vele hits waar schrijver en componist Stefaan Fernande een muzikale hand in heeft gehad. 

Drie jaar geleden werd Fernande door Radio 2 en SABAM nog in De Eregalerij opgenomen. Het schetst het belang dat Fernande had binnen de Belgische muziekwereld. Het lijstje van bekende artiesten voor wie hij liedjes schreef, is dan ook indrukwekkend én divers.   

Clouseau brengt "Nobelprijs" tijdens Radio 2 Eregalerij, ter ere van Stefaan Fernande:

Niet alleen Clouseau en Hadise deden een beroep op de talenten van Stefaan Fernande. Ook Willy Sommers, Natalia, Niels Destadsbader, Get Ready!, Dana Winner, Cleymans & Van Geel, De Kreuners en Gene Thomas brachten liedjes die hij componeerde of schreef. Fernande was een van de weinigen in Vlaanderen die voltijds kon werken als professioneel songschrijver.

Ik heb vaak liedjes van hem gehoord waarvan ik wou dat ik ze zelf had geschreven

Miguel Wiels

Vooral Clouseau is schatplichtig aan Stefaan Fernande. Het begon in 1996 met "Nobelprijs". Hij vormde tot vandaag een succesvolle muzikale tandem met Koen en Kris Wauters. Fernande schreef in totaal meer dan 50 liedjes voor de Vlaamse hitgroep. Zijn belang voor de Vlaamse muziekwereld kan moeilijk overschat worden. 

Collega Miguel Wiels reageert aangedaan bij "De Madammen" op Radio 2: "De nalatenschap die Stefaan achterlaat, is een repertoire om u tegen te zeggen. Ik heb vaak liedjes van hem gehoord waarvan ik wou dat ik ze zelf had geschreven. Als ik met hem samenwerkte, was dat altijd warm en attent." 

Beluister hier het gesprek met Miguel Wiels bij Radio 2:

Jan De Meuleneir - Photo News

Yasmine brengt "Porselein" in "De muziekdoos" op één, een andere klassieker van Stefaan Fernande:

Videospeler inladen...

Stan Van Samang brengt "Scars" ter ere van Stefaan Fernande op de Radio 2 Eregalerij van 2018:

Hadise met "Düm Tek Tek" op het Eurovisiesongfestival van 2009:

Camille afgelopen zomer met "Vuurwerk" op "Radio 2 Zomerhit"

Meest gelezen