Kaboel
AFP or licensors

Twee doden en acht gewonden bij betoging in Afghaanse hoofdstad Kaboel

In de Afghaanse hoofdstad Kaboel hebben de taliban waarschuwingsschoten in de lucht gelost om demonstrerende Afghanen uit elkaar te drijven. Volgens een lokale arts zijn twee mensen doodgeschoten en vielen er ook acht gewonden. Honderden demonstranten waren de straat op getrokken om te protesteren voor vrouwenrechten, meer vrijheid en tegen de bemoeienis van Pakistan. 

Enkele honderden protesterende Afghanen hadden zich verzameld in de hoofdstad Kaboel onder meer aan de Pakistaanse ambassade, ze scandeerden er anti-Pakistaanse slogans. Ze droegen ook pancarten met teksten als “ISI, blijf weg”. ISI slaat op de Pakistaanse inlichtingendienst.

Het hoofd van de Pakistaanse inlichtingendienst ISI, Faiz Hameed, was namelijk gisteren op bezoek in Kaboel. Hij had er ontmoetingen met de leiders van de taliban.  De betogers vroegen zich af waarom het hoofd van de Pakistaanse inlichtingendienst de taliban heeft bezocht. Pakistan onderhoudt traditiegetrouw goede banden met de taliban, maar de demonstranten beschuldigen het buurland van bemoeienis.  

Kaboel
AFP or licensors

De taliban lieten de betoging een tijdlang begaan, maar schoten daarna in de lucht om de manifestanten uiteen te drijven. Ze vernielden ook een voertuig aan het hoofd van de optocht en zouden camera's van journalisten hebben afgepakt. Nieuwszender ToloNews berichtte ook dat een van zijn cameramannen is opgepakt en drie uur werd vastgehouden.

De afgelopen dagen trokken vrouwen in verschillende Afghaanse steden de straat op voor onder meer vrouwenrechten en vertegenwoordiging in de nieuwe regering van de taliban. Op verschillende van die protesten werden de vrouwen uiteengedreven door de taliban met traangas en pepperspray.

Bekijk hier het verslag uit “Het journaal” over het protest in Kaboel.

Videospeler inladen...

Oproep tot "nationale opstand"

Gisteren riep Ahmad Massoud, de verzetsleider van het Nationaal Verzetsfront in Panjshir, op tot “een nationale opstand” van burgers tegen de taliban. Massoud zegt dat er nog steeds gevochten wordt in Panjshir en ontkent de overwinning van de taliban.

De taliban hebben de overwinning in de provincie opgeëist en beweren dat zij de vallei onder controle hebben. Op sociale media circuleren filmpjes die tonen hoe talibanstrijders hun vlag hijsen aan de gouverneurswoning.  Panjshir is het enige gebied dat ze nog niet onder controle hadden sinds ze de macht hebben overgenomen.

VN vraagt om Afghanen te helpen

Intussen hebben de Verenigde Naties vandaag een oproep gelanceerd om de Afghanen in nood te helpen, ze hebben tegen eind december meer dan 600 miljoen dollar nodig.

Zowat 18 miljoen Afghanen, bijna de helft van het land, hebben humanitaire hulp nodig. De VN en haar partners hopen voedsel en hulp te voorzien. Het geld zal ook besteed worden aan zorg, verbetering van de hygiëne en waterzuivering. Ook de strijd tegen ondervoeding en seksueel geweld staat op het programma. Volgende week vindt in Genève een conferentie plaats over de situatie in Afghanistan.

Kaboel
AFP or licensors

Meest gelezen