Mohammed Hassan Akhund (midden) zetelde ook in de talibanregering die eind jaren 90 aan de macht was.

Nieuwe regering in Afghanistan baart VS zorgen: geen vrouwen, minister van Binnenlandse Zaken gezocht door FBI 

Drie weken nadat ze de macht hebben overgenomen in Afghanistan, hebben de taliban de eerste namen genoemd van wat ze een voorlopige regering noemen. Wie het Westen het meeste zorgen baart is de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken: hij is de leider van de meest gewelddadige groepering binnen de taliban en wordt nog altijd gezocht door de FBI voor zijn betrokkenheid bij verschillende aanslagen en aanvallen.

De nieuwe voorlopige regering in Afghanistan wordt geleid door oudgedienden binnen de radicaal-islamitische beweging, die de voorbije 20 jaar een betekenisvolle rol speelden bij de strijd tegen de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten. 

Mohammed Hassan Akhund, die aangesteld is als premier, was een medestander van moellah Mohammed Omar, de stichter en eerste leider van de taliban. Tijdens de laatste jaren voor de VS de taliban verdreef, in 2001, gaf hij leiding aan de regering in Kaboel. Hij is vooral religieus invloedrijk binnen de taliban, minder militair.

Abdul Ghani Baradar, een veteraan van de guerrillastrijd tegen de Sovjets in de jaren 80 en schoonbroer van Mohammed Omar, wordt zijn rechterhand en plaatsvervanger. Baradar geldt als een politiek en militair strateeg en heeft een groot aandeel in de heropstanding van de taliban. Hij leidde de onderhandelingen met de VS.

Bekijk hier hoe de taliban de nieuwe regering voorstelden:

Videospeler inladen...

Minister gezocht door FBI

De nieuwe minister van Binnenlandse Zaken is Sirajuddin Haqqani. Hij is de zoon van Jalaluddin Haqqani, de oprichter van het Haqqani-netwerk, en is er dus een van de leiders. Het Haqqani-netwerk is de meest gewelddadige groepering binnen de taliban en wordt verantwoordelijk gehouden voor een reeks grote aanslagen in Kaboel. 

Het Haqqani-netwerk staat op de terreurlijst in de VS. Sirajuddin Haqqani zelf wordt gezocht door de FBI in verband met de aanslag van januari 2008 op een hotel in Kaboel. Daarbij kwamen 6 burgers om het leven, onder wie 1 Amerikaan. Volgens de Amerikanen zou hij ook betrokken geweest zijn bij aanvallen op Amerikaanse en internationale troepen in Afghanistan en bij de moordpoging op voormalig Afghaans president Hamid Karzai in 2008.

Moellah Muhammed Yaqoub is de nieuwe minister van Defensie. Hij is de zoon van de beruchte, eenogige talibanleider moellah Omar, die in 2015 gedood werd.

De internationale gemeenschap had gevraagd om ook niet-talibanleden aan te stellen in de nieuwe regering, maar daar is voorlopig geen gevolg aan gegeven. De namen die nu zijn bekendgemaakt, zijn allemaal leden van de taliban. Woordvoerder Zabihullah Mujahid sprak tijdens de persconferentie over een "voorlopige regering", maar hoe lang die zal aanblijven, liet hij in het midden. De mogelijkheid van verkiezingen werd niet gegeven. 

Islamitische wet

Ook opvallend is ook dat de hoogste leider van de taliban, Mawlawi Hibatullah Akhundzada, voor het eerst sinds de inname van Kaboel een boodschap heeft uitgestuurd. Akhundzada, die nog nooit in het openbaar is opgetreden, stelt dat de taliban "sterke en gezonde relaties willen met onze buren en alle andere landen, gebaseerd op wederzijds respect en interactie". 

Hij zegt dat de taliban de internationale wetgeving en verdragen zullen respecteren, tenminste "als die niet conflicteren met de islamitische wet en de waarden van het land". De sharia blijft er dus van kracht.

Amerikanen "bezorgd" over sommige regeringsleden

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat het de nieuwe regering van de taliban kritisch onder de loep neemt. "Wij merken op dat de aangekondigde lijst namen enkel bestaat uit individuen die leden zijn van de taliban of hun nauwe partners en dat er geen vrouwen bij zijn." Ook laat het ministerie weten "bezorgd te zijn over de connecties en voorgeschiedenis" van sommige regeringsleden.

De Amerikanen beschouwen dit nog altijd als een voorlopige overgangsregering. "Wij zullen de taliban beoordelen aan de hand van hun daden, niet van hun woorden. Wij hebben duidelijk gemaakt dat we verwachten dat de Afghanen een inclusieve regering verdienen."

Enkele uren voor de taliban de namen voor hun nieuwe regering bekendmaakten, werden er in Kaboel waarschuwingsschoten gelost om demonstrerende Afghanen uit elkaar te drijven. Volgens woordvoerder Mujahid kwam dat doordat de taliban "nog niet getraind" zijn in het beheer van betogingen. De woordvoerder riep demonstranten op om de autoriteiten een dag op voorhand op de hoogte te brengen van bijeenkomsten.

Meest gelezen