UGent kapt bosje aan De Sterre en stuit op kritiek van buurtbewoners, studenten én personeel

De Universiteit Gent wil vierduizend vierkante meter bos kappen om een nieuw studentenhome te bouwen. Dat stuit op heel wat kritiek. De UGent zegt dat elke boom zal worden gecompenseerd.

Aan de De Pintelaan in Gent ligt het bosje, op grond van de UGent. Het stuk groen, zowat een voetbalveld aan bomen, zal dus verdwijnen. De UGent wil de 4.000 vierkante meter groen inruilen voor een nieuwe studentenhome.

Videospeler inladen...

"Er zijn studentenkamers te kort in Gent", klinkt het bij de UGent. "Daardoor verhoogt de druk op de particuliere woningmarkt in de stad, té veel studenten leven nu gewoon in huizen of appartementen. Een recente studie leert dat er zowat 10.000 zijn. We willen nu wat druk van de ketel halen door nieuwe studentenkoten te bouwen."

De universiteit begrijpt de boosheid. "We willen wel benadrukken dat een dergelijk project enkel tot stand komt na afweging van elke mogelijke alternatieve optie", klinkt het. Die was er dus blijkbaar niet, dus komt er aan de Sterre een nieuwe home, goed voor 212 studentenkamers.

"Het is het eerste van twee bouwprojecten want er komt ook een nieuwe home aan de Heymanslaan. En alle bestaande homes worden grondig gerenoveerd."

Het groen dat zal worden gerooid, wordt helemaal gecompenseerd door nieuw, bijkomend groen

UGent

"De UGent blijft ambitieus als het over groen en biodiversiteit gaat. Groen en bos aansnijden doen we enkel maar als er geen alternatieve locatie mogelijk is. Het groen dat zal worden gerooid, wordt helemaal gecompenseerd door nieuw, bijkomend groen. Elders, buiten de stad."

Het rooien van groen om de nieuwe studentenhome te kunnen bouwen zou dus helemaal gecompenseerd worden door het aanplanten van groen in Zottegem en Lubbeek op gronden van Natuurpunt. "Bovendien zal in het hart van de campus zelf én op de plaats waar zich momenteel een schietstand bevindt, een nieuw bijkomend bos aangeplant worden", klink het nog.

"Negatieve adviezen zijn in de wind geslagen"

Er komt nogal wat kritiek op de beslissing. Intern, binnen de universiteit dus, waar enkele wetenschappers wijzen op de mogelijke drastische gevolgen van zo'n boskap. Een doctoraatsstudente, bezig met ecologie en natuur, vraagt zich af "waarom de universiteit het advies van de eigen wetenschappers negeert".

Ook de buurtbewoners reageren heftig en er zijn al meer dan drieduizend handtekeningen verzameld. "Er zijn heel wat negatieve adviezen geweest, onder meer van het Agentschap Natuur en Bos en van een commissie van de provincie,  maar die zijn in de wind geslagen", zegt Tine Peene van het buurtcomité. "Het provinciebestuur heeft de kap goedgekeurd, al is er onvoldoende motivatie gegeven daarvoor. Jammer én al zeker omdat er in de buurt amper groen is."

"De compensatie van die bomen, dat is trouwens volledig buiten Gent", gaat Peene verder. "In Zottegem en Lubbeek. Tweederde van de compensatie gebeurt daar en maar één derde bij de eigen gebouwen." De UGent nuanceert dat: "Er is inderdaad compensatie buiten de stad, maar vooral ook op de campus zelf."

Meest gelezen