AFP or licensors

BEKIJK: Filmpje van uitgestorven Tasmaanse tijger voor het eerst in kleur te zien

De uitgestorven Tasmaanse tijger is eindelijk voor het eerst in kleur te bewonderen. Het Australische roofdier stierf 85 jaar geleden uit, er bestaat amper beeldmateriaal van. Experts uit Frankrijk hebben nu een van die zeldzame fragmenten, bijna 100 jaar oud en in zwart-wit, gedigitaliseerd en ingekleurd. Maak kennis met Benjamin, de laatste Tasmaanse tijger, in vol ornaat.

De buidelwolf, Tasmaanse wolf of Tasmaanse tijger  (Thylacinus cynocephalus) is het grootste vleesetende buidelroofdier dat ooit heeft samengeleefd met de mens. Ooit kwam hij voor in heel Australië en op het eiland Nieuw-Guinea. Toen de eerste mensen zich op het continent vestigden, stierf het dier langzaamaan uit. De exacte oorzaak is onbekend. Volgens sommige wetenschappers was de dingo, een roofdier dat samen met de mens naar Australië kwam, vermoedelijk een te grote concurrent voor de Tasmaanse tijger.

Alleen op het eiland Tasmanië bleef een grote groep over. Maar de komst van Europese kolonisten in de 19e eeuw betekende ook daar het eind van de Tasmaanse tijger. In gevangenschap bleven nog enkele exemplaren over. De laatste Tasmaanse tijger, Benjamin, stierf in Beaumaris Zoo in de stad Hobart op 7 september 1936. Natuurwetenschapper David Fleay maakte in december 1933 filmbeelden van Benjamin in zwart-wit en zonder geluid. In totaal nog geen dozijn fragmentjes, goed voor 3 minuten beeld. Het is het enige beeldmateriaal dat de wereld van de Tasmaanse tijger heeft.

Benjamin, de laatste Tasmaanse tijger, in 1933
WWF/AUSTRALIAN/BIOS

"Verbluffend"

Het National Film and Sound Archive (NFSA) in Australië heeft het langste fragment, dat ongeveer 80 seconden duurt, overgemaakt aan visual arts- expert Samuel François-Steininger van Composite Films in Parijs. Hij kreeg met zijn team de opdracht om het beeld in te kleuren. Een proces waarbij hij heel nauwkeurig en precies te werk moest gaan en dat hem meer dan 200 uren kostte.

De ingekleurde beelden tonen Benjamin die in een klein hok rondwandelt, gaat liggen, snuffelt en krabt. Je ziet duidelijk de zandkleurige vacht met de kenmerkende dikke zwarte strepen.

Videospeler inladen...

François-Steininger woonde in 2012 in Australië en was daardoor vertrouwd met en geraakt door het verhaal van de Tasmaanse tijger. Het beeld was "verbluffend" gezien de ouderdom, maar een hele uitdaging om in te kleuren, zegt hij op de website van het NFSA. "Los van het dier waren er amper andere elementen in het fragment. En door de resolutie en kwaliteit van het beeld waren er heel veel details. De vacht was dik en heel wat haartjes moesten in detail worden verfijnd."

Door het gebrek aan archiefmateriaal moest het team zich baseren op huiden van Tasmaanse tijgers in musea, tekeningen, schilderijen en geschreven teksten over de vacht van het dier. "Ik heb aan meer dan 100 archieffilms en -series gewerkt, allemaal heel complex. Hier had ik nog een andere uitdaging en verantwoordelijkheid: ik moest zorgvuldig omspringen met het zeldzame beeldmateriaal en respect tonen voor de laatste vertegenwoordiger van een soort die 85 jaar geleden verdween."

Het beeld is niet toevallig vandaag vrijgegeven. Het is dag op dag 85 jaar geleden dat Benjamin stierf. Ter ere van Benjamin is 7 september in Australië uitgeroepen tot National Threatened Species Day, waarop aandacht gevraagd wordt voor dieren en planten die met uitsterven bedreigd zijn. 

AFP or licensors

Meest gelezen