Waarom ben je bang van spinnen? Dit kan je eraan doen!

Het is de periode van het jaar dat de huisspinnen zich weer laten zien. Veel mensen zijn de beestjes liever kwijt dan rijk. Maar waarom zijn we eigenlijk bang voor deze achtpotige kruipers? Gedragstherapeute Alexandra Seijnaeve legt uit hoe dat komt.

Het zijn dieren die ons niet veel kwaad kunnen doen, maar velen zijn er toch bang voor: spinnen. Dat is niet erg. "Angst is een hele gezonde en normale reactie. Het is een manier om ons te beschermen en te overleven", aldus gedragstherapeute Alexandra Seijnaeve. Belangrijk om te weten is wel dat er een duidelijk verschil is tussen angst en een échte fobie. "We spreken van een fobie vanaf het moment dat de angst verlammend gaat werken en ons gaat hinderen in ons dagelijks functioneren. Zo ga je bijvoorbeeld vermijden om naar de kelder te gaan omdat je weet dat daar spinnen zitten", aldus Seijnaeve.

Aangeleerde angst

Waarom zijn de meeste mensen nu bang voor spinnen? Vaak is die angst aangeleerd. "Je kan angst bijvoorbeeld overnemen door een eng verhaal te horen of door dat je je ouders ooit angstig hebt zien reageren op een spin. Ons brein bekijkt dat als een leerproces en zal de volgende keer opnieuw bang reageren. Bovendien zien de beestjes er ook niet echt gezellig uit." Als de angst alles overneemt kan je in therapie gaan. "Tijdens zo'n therapie werken we met 'exposure'. Dat wil zeggen dat we op het einde van de behandeling de patiënt ook echt een spin voor de neus zetten. Niet vanzelfsprekend, maar wel effectief", vertelt Seijnaeve nog.

Meest gelezen