Radio 2

80-plussers in Zuid-West-Vlaanderen krijgen een gele doos: "De doos kan levens redden" 

De komende maanden verdeelt W13 zo’n 21.000 gele dozen over Zuid-West-Vlaanderen. W13, de vereniging die 14 OCMW’s en het CAW groepeert in Zuid-West-Vlaanderen, zal eerst alle 80-plussers bedienen. Later komen andere doelgroepen aan bod. “Het nut van zo’n doos staat buiten kijf, het maakt het voor hulpverleners gemakkelijk om snel en adequaat hulp te bieden”, zegt Stijn Tanghe, expert Zorg bij W13. 

De gele doos lijkt op een kleine brooddoos maar bevat uitsluitend belangrijke medische, persoonlijke en contactgegevens. Je moet de doos in de deur van de koelkast bewaren. De gele doos startte als een proefproject in Ledeberg en werd positief geëvalueerd. In 2022 wil Gent het project uitbreiden naar alle Gentse wijken. Zuid-West-Vlaanderen is de eerste regio die de gele dozen op zo’n schaal verdeelt. “We hebben 21.000 dozen aangekocht en zullen die de komende maanden verspreiden. Elk lokaal bestuur regelt zelf hoe dat gebeurt”, zegt de voorzitter van W13, Philippe De Coene (Vooruit). “Deze doos kan levens redden. Want brandweer, politie en hulpverleners vinden zo snel cruciale informatie bij ouderen die in nood verkeren.”  

De gele doos kan levens redden! Want brandweer, politie en hulpverleners vinden zo snel cruciale informatie bij ouderen die in nood verkeren.

Philippe De Coene, voorzitter W13

3 euro per doos

De dozen kosten 3 euro per stuk. Slechts 3 euro, want door zo’n groot aantal aan te kopen, is een korting bekomen van meer dan 2 euro per doos. De kosten zijn voor de lokale besturen. “De gele doos bevat standaard een ringboekje, een vermissingsfiche en een pochette. De eigenaars moeten belangrijke persoons-, medische en contactgegevens noteren zoals medische problemen, medicatie en wie de familie- of vertrouwenspersonen zijn. We hebben er ook een vermissingsfiche ingestopt om in te vullen. Hiermee wordt kostbare tijd gewonnen als iemand is vermist”, vertelt Stijn Tanghe. “Ook andere documenten zoals een medische fiche of een wilsbeschikking kunnen in de pochette terecht”. 

In de deur van de koelkast

De gele doos kan je bewaren in de koelkastdeur van jouw woning of appartement. Alle formulieren zijn gemaakt uit koelkastbestendig papier. De gegevens noteer je best met een balpen.  In de doos zit ook een stickerblad met 2 stickers: een blauwe die op de voordeur kan geplakt worden en duidelijk maakt dat er een gele doos in de koelkastdeur zit. Een tweede sticker om dicht bij de telefoon te plaatsen waar belangrijke telefoonnummers op kunnen worden geschreven. 

W13 is in 2015 opgericht en verenigt de 14 OCMW’s van de gemeentes Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem, Wielsbeke, en Zwevegem.

Radio 2

Meest gelezen