Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

20 jaar na aanslagen 9/11 worden nog nieuwe slachtoffers geïdentificeerd, hoe kan dat?

20 jaar na de aanslagen van 11 september worden er nog slachtoffers geïdentificeerd. Nu gaat het over twee mensen, maar meer dan duizend andere slachtoffers moeten ook nog geïdentificeerd worden. Hoe kan dat? Els Jehaes, hoofd gerechtelijke geneeskunde aan het UZ Antwerpen en DNA-expert, geeft uitleg in "Laat".

Zaterdag is het 20 jaar geleden dat de jihadistische terreurgroep Al Qaeda twee vliegtuigen in de WTC-torens boorde in New York. Een derde vliegtuig vloog in het Pentagon (het ministerie van Defensie, red) in de buurt van Washington D.C. en een vierde vliegtuig stortte neer in de buurt van Shanksville, in de staat Pennsylvania. In totaal kwamen zowat 3.000 mensen om het leven.

Zelfs 20 jaar na datum worden nog slachtoffers geïdentificeerd. Nu gaat het om het 1.646e en 1.647e geïdentificeerde slachtoffer van de aanslagen. Dat kan door nieuwe technologie in DNA-sequencing. 

Volgens Els Jehaes, hoofd gerechtelijke geneeskunde aan het UZ Antwerpen en DNA-expert, is het niet uitzonderlijk dat er nu nog nieuwe slachtoffers worden geïdentificeerd. "De technieken voor DNA-onderzoek evolueren heel snel, met één eerste mijlpaal in 1983 met de uitvinding van de PCR-techniek." Dat is dezelfde techniek die we kennen van de befaamde PCR-test om corona op te sporen.

Hoe uitzonderlijk is de nieuwe identificatie van de slachtoffers? Els Jehaes geeft meer uitleg in "Laat":

Videospeler inladen...

Die PCR-techniek dateert wel al van 1983, 18 jaar voor de aanslagen van 9/11. Toch zijn er nog steeds 1.106 slachtoffers die moeten geïdentificeerd worden. Dat is 40 procent van alle mensen die stierven in New York. "De technieken zijn nu veel gevoeliger. Je kan nu DNA analyseren uit één cel. Daardoor is toch mogelijk om nu nog met succes skeletresten te identificeren", zegt Jehaes. "Dat was voordien niet mogelijk."

De technieken zijn veel gevoeliger, je kan nu DNA analyseren uit één cel

Els Jehaes, hoofd gerechtelijke geneeskunde UZA

Hoe kan dat er nu nog (of pas nu) mensen geïdentificeerd worden? Jehaes legt het uit:

Videospeler inladen...

Ook de komende jaren zullen onderzoekers nog nieuwe slachtoffers van 9/11 identificeren. "DNA heeft geen vervaldatum", zegt Jehaes. "Vooral tanden zijn een goede bron van DNA dankzij de harde structuur." Jehaes zelf heeft tijdens haar doctoraat archeologische skeletten onderzocht van meer dan 10.000 jaar oud en dat was ook met succes.

Hoe lang kunnen we slachtoffers nog identificeren? En kunnen we binnenkort elk slachtoffer, ook in ons land, identificeren? Ontdek het antwoord in onderstaande video:

Videospeler inladen...

Meest gelezen