Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

"Homofobe aanval" in Madrid blijkt verzonnen, maar LBGTQ+-beweging komt toch op straat om geweld aan te klagen

De vermeende homofobe aanval die Spanje even in rep en roer zette, blijkt verzonnen te zijn. Dat zegt de politie. Een 20-jarige homoseksuele man beweerde eerder aangevallen te zijn geweest door een "groep van acht gemaskerde figuren". De man heeft nu toegegeven dat hij alles heeft verzonnen. Toch zijn de geplande protesten tegen LBGTQ+-geweld vanavond gewoon doorgegaan. In Madrid en Barcelona kwamen duizenden mensen op straat.

In de Spaanse hoofdstad Madrid beweerde maandag een man dat hij slachtoffer was geworden van een homofobe aanval. Volgens de 20-jarige zouden acht in het zwart geklede en gemaskerde figuren hem zondagnamiddag in het portiek van zijn woning hebben aangevallen. De "aanvallers" zouden zijn gezicht hebben verwond met een mes en zouden het Spaanse woord "maricón" ("flikker") in één van zijn billen hebben gekrast. 

Verheldering door politie-onderzoek

Onderzoek van de politie wijst nu dat het verhaal niet klopt. Op beelden van de camera's in de wijk is niets te zien van de feiten. Ook de buren hebben naar eigen zeggen niets opgemerkt.

De jongeman bekende nu dat hij de feiten had verzonnen. Het vermeende slachtoffer geeft aan dat de verwondingen met toestemming zijn toegebracht door iemand met wie hij een seksuele relatie heeft gehad. Om het te verbergen voor zijn nieuwe partner, zou hij het verhaal verzonnen hebben. Dat schrijven Spaanse media.

Europa Press 2021

Spaanse gemeenschap geschokt

De verzonnen daad kon eerder wel rekenen op heel wat reactie van de Spaanse gemeenschap. "Het is ongelooflijk. Dit was nieuws op alle zenders, maar het is gewoon niet gebeurd", zegt Spanje-correspondent Rop Zoutberg.

De Spaanse premier Pedro Sánchez had ook al een spoedvergadering gepland met de commissie die "haatmisdrijven" bestrijdt. "Haat kent geen plaats in onze samenleving", liet de politicus weten op zijn sociale media weten. In juli werd de 24-jarige Samuel Luiz slachtoffer van een homofobe aanval. De Spanjaard overleefde het geweld niet. 

We krijgen het hele jaar door met allerlei vormen van geweld te maken.

Rafaela Corrales, een van de betogers in Madrid

Op verschillende plaatsen werden vanavond protesten gepland tegen LGBTQI+-geweld. Organisatoren lieten weten dat die wel gingen doorgaan, ook al bleek het verhaal niet te kloppen.

Duizenden mensen kwamen samen in Madrid en Barcelona. Zij willen vooral aanklagen dat het geweld tegen holebi's de laatste tijd in het algemeen stijgt. 

"We zijn het beu om op gelijk welk moment aangevallen te worden", zegt Rafaela Corrales aan het persbureau AP in Madrid. "Ik weet niet of die aanval in Madrid echt was of niet en het kan me niet schelen, want we krijgen het hele jaar door met allerlei vormen van geweld te maken."

"Er waren recent ook gevallen in Toledo, Melilla, Castellón en in Vitoria. Onze levens staan op het spel", zegt een van de organisatoren van de protesten. 

Europa Press 2021

Meest gelezen