Archeologisch onderzoek naar mestkuilen aan Flanders Expo in Gent krijgt steun van de Vlaamse overheid

De Vlaamse regering heeft geld vrijgemaakt voor extra onderzoek op de archeologische site aan Flanders Expo in Gent. Tijdens vorig onderzoek ontdekten archeologen zogenaamde mestkuilen, maar waarvoor die precies dienen, is niet duidelijk. "We zien dezelfde type structuur van kuil terugkeren, maar begrijpen hun doel nog niet", zegt Johan Hoorne van archeologenbureau De Logi & Hoorne.  

Op het evenementencomplex van Flanders Expo in Gent zijn zogenaamde mestkuilen aangetroffen. Deze wijzen op de aanwezigheid van voormiddeleeuwse boerderijen, uit de periode tussen 900 en 1250.  Om het doel van de kuilen te achterhalen, krijgen de archeologen extra budget van de Vlaamse regering. "Het potentieel van de kuilen zal nu bekeken kunnen worden en dat is heel interessant voor ons", vertelt Johan Hoorne van archeologenbureau De Logi & Hoorne. 

Door de subsidie van de Vlaamse overheid hebben we het budget om het nut van de kuilen uit te zoeken

Johan Hoorne, archeologenbureau De Logi & Hoorne

Organische laag

Er is twijfel over de benaming "mestkuil", daarom is dat extra onderzoek broodnodig om de ware toedracht van de structuren te bepalen. "Onderaan de kuil zien we een dikke, organische laag en we dachten eerst aan mest", verklaart Hoorne. "Maar die hypothese moet misschien bijgesteld worden: we vermoeden dat het om een soort wol gaat die verwerkt werd tot laken." De kuilen zijn dan de plek waar het proces van die verwerking van wol tot laken wellicht gebeurde.  "Dat zou niet verrassend zijn, want dan is er een link met de lakennijverheid die Vlaanderen groot heeft gemaakt."

Verschillende technieken

De klassieke methodes, zoals zaden-, vruchten- en pollenonderzoek, zullen worden toegepast, maar ook meer diepgaande technieken gaan uitgevoerd worden. "Met enkele chemische processen gaan we op microscopische schaal gaan kijken hoe de bodem is opgebouwd en wat er nog aanwezig is." Zo zal de hypothese van de mestkuilen breed en uitgebreid getest worden.

 De eerste resultaten gaan normaal tegen eind 2022, begin 2023 verschijnen. 

kasto80

Meest gelezen