Bewoners asielzoekerscentrum van Houthalen-Helchteren oefenen Nederlands door gesprekken met buurtbewoners

Het praatcafé in het asielzoekerscentrum van Houthalen-Helchteren is gisteren offcieel gestart. Vrijwilligers zitten er rond de tafel met bewoners voor een spontaan gesprek, in het Nederlands. Er wordt gepraat over studies, werk, het leven in het asielzoekerscentrum en de situatie in hun moederland. 

"Het is heel belangrijk dat onze bewoners Nederlands leren voor hun dagelijkse leven maar ook om werk te kunnen vinden", zegt Dorien Put van het Rode Kruis. "Ze praten hier in het praatcafé over verschillende onderwerpen. We hebben ook spelmateriaal dat hen moet helpen om eenvoudig in het Nederlands te communiceren. Zo leren onze bewoners ook andere mensen kennen met wie ze in de toekomst misschien ook nog contact kunnen blijven houden."

Het ijs breken is niet nodig, we waren meteen aan het praten over de situatie in Afghanistan
Vrijwilliger van het praatcafé

"Het is heel makkelijk om met de bewoners hier te praten", zegt een vrijwilliger. "Ik zat net aan tafel bij enkele Afghaanse mannen en dan gaat het natuurlijk dadelijk over de situatie in Afghanistan. Het ijs breken is niet nodig. Het gesprek verliep heel natuurlijk", lacht hij. 

"Een Palestijnse jongen zei net nog dat Nederlands heel moeilijk is", gaat de vrijwilliger verder. "Want alle Vlamingen spreken anders en de grammatica is ook niet makkelijk. Maar toch doen de mensen het hier al heel goed, vind ik. Ik was net nog onder de indruk van het Nederlands van een Afghaanse jongen. Nochtans klaagt hij erover dat hij weinig kans heeft om te oefenen. Hij neemt regelmatig de bus naar Hasselt maar om daar spontaan  beginnen te praten met mensen, is heel moeilijk. Dat motiveert mij dan weer om te blijven komen naar het praatcafé. Zo heeft hij tenminste de kans om met mij te oefenen."

"Het eerste jaar was moeilijk", zegt een bewoner. "Maar nu durf ik wel Nederlands te praten. We praten over het eten, het werk, studeren, ... Ik wil mijn taal echt verbeteren. Ik moet volgend jaar perfect Nederlands kunnen praten", besluit hij. 

Meest gelezen