Bronzen standbeeld Jempi Monseré onthuld in Roeselare 50 jaar na zijn dood

Jean-Pierre Monseré, wereldkampioen profwielrennen in 1970 en een jaar later tragisch omgekomen tijdens een kermiskoers, kreeg vandaag eindelijk een standbeeld in zijn geboortestad Roeselare. “Het heeft vijftig jaar geduurd om dit te realiseren, het is echt een emotioneel moment”, zegt zijn zus Marie-Claire. “Met deze locatie aan het wielermuseum Koers staat Jempi weer waar hij altijd stond: tussen de mensen”, vertelt Ron Deblaere, de beeldhouwer én klasgenoot van de wielerheld. 

Het mooiste beeld van de plechtigheid zag je net na de onthulling. De bronzen Jean-Pierre Monseré, nonchalant schrijlings op zijn fiets, werd omarmd door zijn echtgenote Annie die hem een kort moment innig in de ogen keek. “Annie heeft het heel moeilijk om er over te spreken, maar ik weet dat dit voor haar een zeer emotioneel moment moet zijn”, zegt Marie-Claire Monseré. “Het beeld brengt Jempi, ook al is het maar een bronzen versie, eindelijk weer terug. De gelijkenis is treffend,  mijn broer staat weer op de plek waar hij vroeger ook het meest vertoefde: tussen het volk, met een grap en grol. Op zo'n momenten voelde hij zich echt op zijn gemak!”

De gelijkenis met mijn broer is treffend!

Marie-Claire, zus van Jempi Monseré.

Schoolkameraad

Ron Deblaere, leeftijdsgenoot van Monseré en klasgenoot in de technische school RITO net voor Jean-Pierre Monseré zijn wielercarrière opstartte, kreeg begin 2021 de opdracht om het beeld te maken. “Het was een hele eer om mijn schoolkameraad te vereeuwigen. Ik maakte eerst een bronzen beeld, heb er lang aan geschaafd, in gekerfd en soms zelfs gebeiteld om de gelijkenis treffend te krijgen. En ook om hem een ziel te geven. De familie, vrienden en wielrenners die hem gekend hebben, vonden het ontwerp prachtig. En het applaus dat vandaag werd gegeven, deed ook heel veel deugd!”

Jempi en Annie

Selfie-opportuniteit

De populariteit van de jonge wereldkampioen is de voorbije 50 jaar nooit afgenomen, eigen aan helden die op een jonge leeftijd sterven. “Daarom zijn we ook blij dat hij hier een stekje heeft gekregen aan de gevel van wielermuseum KOERS”, zegt Marie-Claire. “We hebben er 50 jaar voor geijverd om een standbeeld te krijgen in Roeselare. Een tijdje was er  sprake om hem op een sokkel te plaatsen op de Onze-Lieve-Vrouwemarkt. Maar deze plek voelt veel beter aan.” Ron Deblaere is ook blij met de locatie aan het Polenplein. “Heb je gezien hoeveel foto’s er al genomen zijn van mensen die poseren naast Jempi? Misschien wordt het wel het meest gefotografeerde plekje van de stad Roeselare, een echt selfie-opportuniteit! 

Heb je gezien hoeveel mensen al poseerden naast het standbeeld? Een echte selfie-opportuniteit!
Ron Deblaere, beeldhouwer

Vrienden van KOERS en de Jempi’s

2021 was het uitgesproken jaar om de Roeselaarse wielerheld een standbeeld te geven,  ongeveer 50 jaar na zijn overlijden in 1971 en zijn WK-winst in Leicester. De vzw Vrienden van KOERS, de ledenkring van het museum, nam het heft in handen en kregen meteen de steun van het stadsbestuur, het cultureel denkgenootschap De Denker en Sportevenementen Roeselare. “Jempi zou vandaag 73 jaar geworden zijn, we zouden zeker een glas gedronken hebben op één van de zonnige terrassen van Roeselare. Maar als we straks allemaal samen het glas heffen tijdens de receptie, krijg ik alvast het gevoel dat hij ook aanwezig is. Als beeldhouwer is dat het mooiste dat je kan bereiken, dat je een stuk brons ook een ziel kan geven”, zegt Deblaere.

Meest gelezen