Vincent BOISOT

Voormalige Franse president Hollande over aanslagen Parijs: "Tekortkomingen bij Belgische veiligheidsdiensten"

De Belgische veiligheidsdiensten hebben in aanloop naar de aanslagen van november 2015 in Parijs, zaken gemist. Dat zegt François Hollande, die destijds de president van Frankrijk was, in een interview met RTBF. Al voegt hij er ook aan toe dat dat ook geldt voor de Franse inlichtingendiensten.

Het is een feit dat destijds tot spanningen heeft geleid tussen België en Frankrijk: de aanslagen in Parijs zijn voorbereid vanuit België en veel van de daders kwamen uit ons land. Zal dit element nu opnieuw naar boven komen? "Uiteraard", zegt Hollande.

In 2,5 minuten vatten we de avond vol terreur in Parijs voor je samen:

Videospeler inladen...

"Er zijn in België onderzoeken geweest om na te gaan of de politie geen zaken gemist heeft, onder meer in verband met de broers Abdeslam". (De overlevende verdachte Salah Abdeslam had een broer, Brahim, die zichzelf opblies bij de aanslagen in Parijs, nvdr.)

Veiligheidsdiensten hebben al meerdere terreuraanslagen kunnen verijdelen, maar deze niet

François Hollande, voormalig Frans president

"Bij een aanslag stelt zich altijd de vraag: hadden we dit kunnen voorkomen? De veiligheidsdiensten hebben al meerdere terreuraanslagen kunnen verijdelen, maar deze in Parijs niet. Zonder twijfel zijn er tekortkomingen geweest bij de Belgische veiligheidsdiensten", aldus Hollande.

De ex-president van Frankrijk voegt er wel aan toe dat ook de inlichtingendiensten van zijn eigen land zaken gemist hebben. Zo gingen ze er destijds van uit dat de jihadist Abdelhamid Abaaoud in Syrië zat, terwijl hij mee betrokken was bij de aanslagen in Parijs en daar dan ook werd aangetroffen en gedood.

Inlichtingendiensten hebben stappen gezet, defensie niet

Hollande wijst erop dat de Europese inlichtingendiensten de laatste jaren beter samenwerken. "De onderlinge contacten en de procedures die zijn uitgewerkt, hebben geleid tot betere informatie-uitwisseling dan ten tijde van de aanslagen."

"Maar de Europese defensie blijft achter en dat blijft onze zwakte. Het is een fout. Niet van Frankrijk, maar wel van die landen die dachten dat de band met de Verenigde Staten hen vrijstelde van een eigen, autonome defensie."

Beluister hier het integrale interview van RTBF-journalist Thomas Gadisseux met voormalig president François Hollande:

Videospeler inladen...

Hollande wijst ook hier naar België. "België heeft lange tijd gedacht dat het beter beschermd werd door de VS dan door Europa. Vandaag moeten we ons als Europeanen samen beschermen. Niet om ons te verwijderen van de VS, maar omdat de VS belangen en doelstellingen hebben die niet de onze zijn."

Bekijk hieronder wat de gewezen Franse president te zeggen heeft over ons land en de aanslagen in Parijs.

Videospeler inladen...

Een proces voor de geschiedenis

Over het proces dat nu van start gaat in Parijs zegt Hollande nog dat het een historisch belang heeft. "Het proces dient om te oordelen, om vragen te beantwoorden, maar het is ook een proces voor de geschiedenis. Het zal worden gefilmd en bewaard, zodat ook de komende generaties kennis kunnen nemen van het verhaal van de aanslagen van Parijs."

Meest gelezen