Fabriek in IJsland zet CO₂ om in steen: "Goede technologie maar geen mirakeloplossing"

In IJsland is de grootste fabriek ter wereld opgestart die koolstofdioxide uit de lucht haalt en omzet in steen. De installatie kan 4.000 ton CO₂ per jaar uit de lucht halen. "Dat komt ongeveer overeen met de uitstoot van 2.000 moderne wagens", aldus Mark Saeys, scheikundig ingenieur en oprichter van Capture, een onderzoekscentrum rond het hergebruik van CO₂, in "De ochtend" op Radio 1.

De fabriek bevindt zich vlak bij de IJslandse hoofdstad Reykjavik en maakt gebruik van de opgewekte warmte uit de nabijgelegen warmtekrachtcentrale Hellisheidi. Climeworks, de Zwitserse startup achter de installatie, doopte de fabriek "Orca", naar het IJslandse woord voor energie, "Orka". 

Orca filtert CO₂ uit de lucht, mengt het met water en daarna wordt dat water diep onder de grond geïnjecteerd. Dankzij een natuurlijk mineralisatieproces en de reactie met het basaltgesteente, typisch voor IJsland, wordt de CO₂ langzaamaan omgezet in steen. In de natuur kan dit proces duizenden jaren duren, maar Orca doet er slechts twee jaar over. 

"Het grote verschil met bestaande installaties is dat Orca koolstofdioxide haalt uit gewone lucht", benadrukt Saeys. "We halen al CO₂ uit industriële gassen maar daar gaat het om veel hogere concentraties en dus is dat veel gemakkelijker." 

Beluister hier het volledige interview met Mark Saeys

"Deze techniek kan je ook overal ter wereld gebruiken. Al moeten de omgevingsfactoren wel juist zijn. In IJsland werken ze nu bijvoorbeeld met geothermie maar ook in Schotland werkt men aan een nieuwe technologie om CO₂ uit de lucht te halen. Daar zal dat gebeuren met behulp van windenergie."

Het is een goede technologie om te hebben maar het is geen mirakeloplossing
Mark Saeys, scheikundig ingenieur en oprichter Capture

Saeys heeft echter ook bedenkingen bij de nieuwe technologie. "Het nadeel is dat deze techniek in zekere zin het hergebruiken van fossiele brandstoffen gemakkelijker maakt. Het is een goede technologie om te hebben maar het is geen mirakeloplossing. We moeten vooral blijven inzetten op windmolens en zonnepalen en zo snel mogelijk de elektriciteitssector groen krijgen."

Ook internationaal is niet iedereen overtuigd van het project. Critici vinden het op dit moment nog te duur en niet efficiënt genoeg. Volgens hen zal het nog tientallen jaren duren vooraleer deze techniek op grote schaal gebruikt kan worden. 

Meest gelezen