Sport Vlaanderen

Meer bewegen door te gamen: minister Ben Weyts opent Sportscube in Brugge

Vandaag openden Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) en Howest-directeur Lode De Geyter in Brugge de eerste "exergaming" hal van ons land. Exergames zijn interactieve beweeggames die videogames combineren met fysieke activiteit. Games die je niet al zittend speelt, maar dus al lopend, fietsend of dansend.

Exergaming is een samentrekking van "exercise" en "gaming". Bij deze games kan je alleen scoren door te bewegen en hoe meer je beweegt, hoe hoger je scoort. Zo pakken Exergames het probleem van zittend gamen aan.

"Sportscube for Active Gaming", dat vandaag de deuren opende op de terreinen van Sport Vlaanderen in Brugge, is uniek in België. De games zijn er educatief (geen shootergames bijvoorbeeld) én uitsluitend op sport gericht. Tegelijkertijd is het de proeftuin waar Howest en Sport Vlaanderen technologische innovaties in sport en bewegen zullen ontwikkelen, testen en demonstreren.

"Exergames verzoenen water en vuur"

"Ik wil geen kans onbenut laten om kinderen en jongeren die anders niet zouden sporten, toch in beweging te krijgen, letterlijk en figuurlijk", zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA). "Computergames worden beschouwd als de vijanden van sporten en bewegen. Exergames verzoenen water en vuur en bieden een unieke kans om jongeren en kinderen net meer tot bewegen aan te zetten."

"Onze rol als trainer is een beetje veranderd", vertelt Joktan Willem van Howest. "In traditionele sporten moet je als trainer constant motiveren. Hier is de game de motivator. Wij moeten het enkel nog organiseren. De game zorgt ervoor dat iedere deelnemer - van kind tot volwassene of senior - zich volledig smijt."

Op een groot scherm wordt de hartslag van de gamers weergegeven, dat zorgt er volgens Willem voor dat ze nog net dat tikkeltje harder hun best gaan doen. "Als ze zien dat hun buur een iets hoger percentage heeft, steken ze vaak nog een tandje bij."

Sport Vlaanderen

Groepen kunnen nu dus in Brugge terecht om actief te gaan gamen, denk maar aan verjaardagsfeestjes, schoolsportdagen, teambuildings en sportkampen.

Van dansgame tot VR-tafeltennis

De Sportscube is uitgerust met een combinatie van commerciële exergames, zoals de bekende VR-games "Nintendo Ringfit" en "Idema Lü", een ruimtelijk bewegingsspel met een reusachtige muurprojectie en 3D-camera’s en nieuwe prototypes, zoals de "EXR"-roeigame van de Vlaamse start-up Salty Lemon en de "Endless Runner", een surfspel dat Howest ontwikkelde.

Howest en Sport Vlaanderen investeren samen 125.000 euro in de uitbouw van de "Sportscube for Active Gaming".

Meest gelezen