Radio 2

Ganzen op Zillebekevijver mogen blijven

Fans van de ganzen op de Zillebekevijver mogen gerust zijn. De ganzen mogen blijven. Wel zullen de eieren geschud of doorprikt worden om te zorgen dat de groep ganzen niet groter wordt.

Het ganzenverhaal van Zillebeke beroert buurtbewoners en wandelaars al een tijdje. De boerenganzen wonen al enkele jaren aan de vijver maar de vraag stelde zich of de dieren er wel thuis horen. Ganzen kunnen een vijver kaal vreten. Zo bleek afgelopen lente dat plantenmatten die op de vijver waren gelegd om het ecosysteem te verbeteren, kapot waren geknabbeld. Het stadsbestuur van Ieper besliste samen met de Zillebeeksevijvervissers om de netten weg te nemen. Daarbij werden ook de nesten vernietigd. En dat zette kwaad bloed bij de vele mensen die tijdens de lockdowns in het domein kwamen wandelen. Zeker omdat de dieren toen al wekenlang aan het broeden waren.

Schepen Valentijn Despeghel (Vooruit) zegt dat er geen kwaad opzet in het spel was: "De afspraak met de Zillebekevijvervissers was dat ze de dienst Landschap zouden contacteren hoe en wanneer ze de beschadigde plantenmatten uit het water zouden halen. Dit is jammer genoeg niet gebeurd en de vrijwilligers hebben tijdens deze goedbedoelde actie geen rekening gehouden met de eieren. Wel is het belangrijk een visie te vormen over de uitgroei van de huidige populatie boerenganzen. Anders zal de ecologische schade aan de vijver enkel vergroten."

Britse fans

Bij de boze bewoners waren ook Liz en Jon Milward, Britten die in Ieper wonen. Ook zij gingen tijdens de lockdown vaak wandelen rond de vijver. Liz nam foto's van de ganzen en deelde die uitgebreid op haar Facebook-pagina Wildlife & Walking Zillebeke Lake, Verdronken Weide & Surrounding Area. "Britse toeristen kennen alleen het stadscentrum en het oorlogsverleden van Ieper, maar niet de prachtige natuur rond de stad."

De dieren waren voor mij een "lifesaver" gedurende de moeilijke coronaperiode

Ganzenfan Liz Milward

Liz gaf nieuwe ganzenkuikens Britse namen en was dan ook kwaad toen ze merkte dat de nesten op de drijvende plantenmatten vernietigd waren. "De dieren waren voor mij een "lifesaver" gedurende de moeilijke coronaperiode."

Radio 2

Eieren schudden

Oppositieraadslid Peter De Groote (CD&V) schaarde zich achter de boze bezoekers van de Zillebeekvijver. "Dat er nesten moeten leeggeroofd worden om een populatie tegen te houden, kan ik begrijpen als dit meteen gebeurt na het leggen van de eieren. Maar niet dat nesten doelbewust worden stukgemaakt na 3 tot 4 weken broeden en eieren in de vijver worden gesmeten en nesten gewoon in het hoge gras gedumpt worden."

Even was er sprake van dat de ganzen zouden gevangen worden en ergens anders zouden gezet worden. Maar de fans houden de dieren liever aan de Zillebeekvijver zelf. En daar heeft het stadsbestuur nu oren naar. 

We beseffen de gevoeligheid bij de buurtbewoners en passanten die het reilen en zeilen van de ganzen volgen

Valentijn Despeghel, Schepen van Natuur

Schepen Valentijn Despeghel beseft dat een diervriendelijke aanpak de beste oplossing biedt. "Omdat verschillende buurtbewoners en passanten het reilen en zeilen van deze ganzen van dichtbij volgen, beseffen het bestuur en de diensten de gevoeligheid. Er werd dan ook beslist de ganzen niet te vangen, maar in de toekomst in te zetten op het schudden of prikken van de eieren. Op die manier kan de bestaande populatie boerenganzen aan Zillebekevijver verder blijven bestaan maar vermijden we dat de populatie blijft groeien."

Radio 2

Meest gelezen