Ashraf Ghani
2014 Getty Images

Gevluchte Afghaanse ex-president Ghani biedt excuses aan: "Vertrekken was moeilijkste beslissing uit mijn leven"

Ashraf Ghani, de Afghaanse ex-president die het land ontvluchtte toen de taliban de macht overnamen, heeft zijn excuses aangeboden aan het Afghaanse volk. "Vertrekken uit Kaboel was de moeilijkste beslissing van mijn leven."

Ghani en zijn vrouw sloegen op de vlucht nadat de taliban op 15 augustus de Afghaanse hoofdstad Kaboel hadden ingenomen. De twee bannelingen verblijven momenteel in de Verenigde Arabische Emiraten.

Volgens Ghani had zijn veiligheidsteam hem aangeraden om te vluchten uit vrees dat er gevechten van straat tot straat zouden ontstaan. "Ik geloof dat mijn vertrek de enige optie was om de wapens te laten zwijgen en Kaboel en haar zes miljoen inwoners te redden", zegt de ex-president in de brief. "Het is met diepe en oprechte spijt dat mijn eigen hoofdstuk eindigde als de tragedie van mijn voorgangers."

In het bericht ontkent Ghani nogmaals dat hij geld uit de Afghaanse schatkist zou hebben meegenomen. Onbevestigde berichten melden dat hij ongeveer 145 miljoen euro meenam tijdens zijn vlucht. De voormalige president zegt nu bereid te zijn om zijn financiën te laten doorlichten door de Verenigde Naties of een andere onafhankelijke organisatie om de geruchten te ontkrachten.

Zijn plotse besluit om het land te verlaten, werd niet mals onthaald in Afghanistan. Vele burgers en ook leden van zijn regering veroordeelden de actie en vielen Ghani openlijk aan.

Meest gelezen