Start openbaar onderzoek vervanging 7 overwegen in Bilzen: “Vooral veiligheidsrisico is van groot belang”

Alle Bilzense overwegen worden vervangen door 2 bruggen, 4 tunnels en 2 delen fietssnelweg. Nu de aanvraag voor de omgevingsvergunning voor het overwegenproject in Bilzen volledig en ontvankelijk is verklaard, kan het openbaar onderzoek van start gaan. Buurtbewoners hebben 30 dagen de tijd om bemerkingen in te dienen bij het stadsbestuur.

Burgemeester Johan Sauwens noemt de vervanging van de 7 overwegen het belangrijkste infrastructuurproject van het voorbije decennium in zijn stad. “Naast een betere Limburgse spoorontsluiting komt er een einde aan de soms lange wachtrijen aan de gesloten overwegen. Aan de overweg tussen de Hasseltsestraat en Sint-Lambertuslaan komen wel 180 treinen per dag. Maar nog belangrijker is dat de verbinding tussen de verschillende woonkernen en het centrum veiliger zal worden."

"Dit is vanzelfsprekend een ingrijpend project", vervolgt Sauwens. "Tien jaar geleden werden er al huizen onteigend en bepaalde leefgebieden zullen straks doormidden gesneden worden. Toch zijn mensen vandaag vooral blij dat ze eindelijk weten waar ze aan toe zijn. Dit overwegenproject zal de verbondenheid van de stad ten goede komen. Wie bemerkingen heeft kan die de komende 30 dagen kenbaar maken."

Spartacus

“Het gaat om een gezamenlijk project van Infrabel, De Lijn, Agentschap Wegen en Verkeer, de stad Bilzen en het kadert gedeeltelijk binnen het Spartacusplan”, gaat Frédéric Petit van Infrabel verder. “De geraamde investering voor de vervanging van de 7 overwegen in Bilzen bedraagt 25 miljoen euro. Samen met het overwegenproject in Diepenbeek vormt Bilzen het grootste overwegenproject in België waarbij samen 14 overwegen vervangen zullen worden.”

Overzicht

De 7 overwegen worden vervangen door alternatieve mobiliteitsoplossingen in nauw overleg met de stad Bilzen. Petit geeft een overzicht: "De overweg Molenstraat wordt vervangen door een brug voor alle verkeer. De overweg Nijverheidsstraat krijgt als alternatief een fiets- en voetgangerstunnel en een parallelle weg tussen de Molenstraat en Nijverheidsstraat. En de overweg Laarstraat wordt vervangen door een fiets- en voetgangerstunnel en een fietspad parallel met het spoor met aansluiting op de fietssnelweg F70.

Tussen overweg Nijverheidsstraat en overweg Laarstraat wordt parallel aan de noordzijde van het spoor een fietspad aangelegd dat deel uitmaakt van fietssnelweg F70. De omgevingsvergunning voor de aanleg van dit fietspad wordt eind dit jaar aangevraagd. Aan de overweg Boomstraat komt er een brug voor alle verkeer. De overweg Rooi wordt afgesloten. De overweg Laakstraat wordt vervangen door een fiets- en voetgangerstunnel. Aan de overweg Sint-Lambertuslaan N2 ten slotte komt er een tunnel voor alle verkeer met een fietsdek op het tunneldak met aansluiting op de fietssnelweg Genk - Tongeren."

Tijdlijn

Als alles goed gaat, moeten de eerste voorbereidende werken in het voorjaar van 2022 van start gaan. "Dit jaar zullen er al archeologische onderzoeken worden opgestart langs het spoortraject Bilzen, zoals eerder in Diepenbeek. Na januari zullen er in eerste instantie nutsleidingswerken zoals het verplaatsen van rioleringen uitgevoerd worden", besluit Petit. 

Meest gelezen