Foto: Radio 2

Medaillewinaar Peter Genyn gehuldigd in eigen dorp Nieuwmoer: "Enorm fier dat zo'n kampioen in onze gemeente woont"

Paralympisch kampioen Peter Genyn is in de bloemetjes gezet in Nieuwmoer, het gehucht van Kalmthout waar hij woont. Zo'n 200 mensen kwamen hun dorpsgenoot vieren. Genyn wist in Tokio zijn paralympische titel in de rolstoelsprint te verlengen. "Ik had het eigenlijk niet verwacht, maar zo thuiskomen is schitterend, hè", getuigt Genyn. 

Heel wat dorpsgenoten kwamen gisterenavond naar de kerk van Nieuwmoer om hun bekende inwoner te huldigen. Genyn werd getrakteerd op een verrassing. "Ik had het eigenlijk niet verwacht. Toen we in Tokio waren, hadden we er echt geen zicht op hoe hard het in België leefde. Als je dan zo thuiskomt, is het enorm. Ik zag ook dat het dorp al vol vlaggen hangt. Dat is geweldig. Ik ben nu ook zeker van plan om door te gaan tot de spelen van Parijs over drie jaar." 

Voor sommige feestvierders raakt de olympische triomf een gevoelige snaar. "Ik ben verschrikkelijk fier op Peter. Ik heb ook een schoonbroer met een handicap gehad. Deze prestatie is onbeschrijflijk. Je weet wat die mensen doormaken. Gelukkig zijn er nog sportverenigingen die ook deze groep aan sport laten doen", getuigt een inwoner.  

Tegenslag verenigt het dorp

Iedereen is het erover eens: de sabotage aan de rolstoel van Genyn, zo'n drie kwartier voor de start, maakt zijn prestatie alleen maar indrukwekkender. "Ik ben zo enorm fier dat we zo'n kampioen in onze gemeente hebben wonen. Het leefde hier enorm hard, zeker na zo'n tegenslag. Sabotage vind ik nog vriendelijk uitgedrukt", vertelt een vrouw.  "Ik vind hem een enorm groot man. Ik kon alleen maar bewonderen hoe hij met de pers omging na die sabotage. Dat maakt van hem niet alleen een grote sportman, maar ook een grote mens", vult een man aan. 

Het is onwaarschijnlijk hoe emotie en sport zo samenkomen op die 100 meter sprint
Inwoner van Nieuwmoer

Op het moment zelf geloofden inwoners niet wat ze zagen. "Ik snapte niet dat zo'n sabotage kan gebeuren op dat niveau. Het gaat hier om mensen die een groot stuk van hun leven minder kansen kregen, maar toch blijven vechten en dan zoiets tegenkomen. De winst achteraf maakt het dan natuurlijk dubbel zo zoet. Ik vind het onwaarschijnlijk hoe emotie en sport zo samenkwamen op die 100 meter sprint." 

Bekenden van Peter Genyn zagen de winst aankomen. "Ik heb alles vol spanning gevolgd. We wisten niet of hij klaar ging geraken. Maar toen hij aan de start verscheen, zag je aan zijn gezicht hoe gebeten hij was na de sabotage", getuigt zijn neef. 

Ook triatleet Marten Van Riel werd gisteren gehuldigd in een café in Loenhout. Hij werd vierde op de Olympische Speln in Tokio, op 48 seconden van de winnaar. 

Meest gelezen