Tientallen dodelijke slachtoffers van de gevangenisbrand zijn naar het mortuarium van het lokale ziekenhuis overgebracht
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Minstens 41 gevangenen sterven bij brand in Indonesische gevangenis

In Indonesië zijn minstens 41 doden gevallen bij een brand in een gevangenis, tientallen andere gevangenen raakten gewond. De brand brak midden in de nacht uit in een overbevolkte gevangenis niet ver van de hoofdstad Jakarta, waar gevangenen zitten die drugsfeiten hebben gepleegd. Het vuur is intussen onder controle. Mogelijk heeft een kortsluiting de brand veroorzaakt.

De brand brak uit tussen een en twee uur ’s nachts in een vleugel van de gevangenis van Tangerang, niet zo ver van de Indonesische hoofdstad Jakarta.  De brandweer had twee uur nodig om het vuur te blussen. Door de fel woedende brand konden niet alle cellen die dicht waren, geopend worden, liet de Indonesische minister van Justitie weten. 

De brandschade in de gevangenis is aanzienlijk, zoals u kunt zien in onderstaande beelden die uren na de brand gemaakt zijn.

Videospeler inladen...

Voor minstens 41 gevangenen kwam alle hulp te laat, laat de politie van Jakarta weten. Onder de slachtoffers zitten twee buitenlanders, een Zuid-Afrikaan en een Portugees. 80 andere gedetineerden zijn met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, zeker acht van hen hebben ernstige brandwonden opgelopen. 

De overheid stuurde agenten en soldaten naar de gevangenis om te verhinderen dat gevangenen van de chaos konden profiteren om te ontsnappen. De gevangenis van Tangerang is overbevolkt: er zitten meer dan tweeduizend gevangenen vast, terwijl het complex voor slechts 1125 mensen ontworpen is. In de vleugel waar de brand uitbrak, zaten 122 gevangenen opgesloten terwijl er maar plaats is voor 38. Er zitten vooral mensen voor drugsgerelateerde feiten.  

De oorzaak van de brand staat nog niet vast, maar experts vermoeden dat een kortsluiting de brand heeft doen ontstaan. 

Meest gelezen