Radio 2

Zonnebeekse herdenkingstuin Brothers In Arms bijna klaar: een ode aan broederliefde

Sinds Johan Vandewalle in 2006 de restanten van vijf Australische soldaten vond, heeft hun verhaal hem niet meer losgelaten. Vooral het pakkende verhaal van twee onafscheidelijke broers maakte indruk. Hij besloot hen te eren met een monument. Na jaren werk is de herdenkingstuin in Zonnebeke nu bijna klaar. Het is alleen nog wachten op het sluitstuk, dat nog een hele weg af te leggen heeft.

Johan Vandewalle is de uitbater van café De Dreve en is gepassioneerd door de Grote Oorlog. Als hobby-archeoloog stootte hij in 2006 mee op de restanten van The Zonnebeke Five, vijf gesneuvelde Australische soldaten die begraven werden naast de plek waar nu zijn horecazaak is.

Eén van de soldaten liet een blijvende indruk na op Johan. "Zijn ogen stonden open en dat heeft me nooit losgelaten", vertelt hij. Het bleek om John Hunter te gaan. Johan reisde verschillende keren naar Australië om zijn verhaal te reconstrueren en ontdekte het verhaal van twee onafscheidelijke broers.

Toen Johns jongere broer Jim zich vrijwillig opgaf om in het leger te gaan, ging John mee om hem te beschermen. In 1917 stierf John, in de armen van zijn broer, door een granaatinslag in het Zonnebeekse Polygoonbos. Jim begroef hem en keerde enkele jaren later terug om zijn lichaam te vinden. Tevergeefs. De familie van de twee broers wist Johan te vertellen dat Jim zestig jaar later op zijn sterfbed de naam van zijn broer riep. 

Hun verhaal maakte zo'n indruk op de Zonnebekenaar dat hij besloot het te vereeuwigen. Op het veld tegenover zijn café eert hij de broederliefde met een monument, waarvoor hij met zijn vzw al jaren aan een stuk geld inzamelt in binnen- en buitenland. 

Bronzen beeld uit Australië

Na er veel passie, tijd, werk en geld te hebben ingestoken, is de Brothers In Arms Memorial nu bijna klaar. Met het plaatsen van een meterslange sokkel in Belgisch blauwsteen, waarin een stuk tekst gebeiteld werd uit Brothers In Arms, het bekende nummer van Dire Straits, komt de eindmeet in zicht. 

Het is alleen nog wachten op het absolute topwerk van de herdenkingstuin: een bronzen beeld van 3,5 ton. Dat werd gegoten door de Australische beeldhouwer Louis Laument en zou nog dit jaar van Melbourne naar Zonnebeke worden overgebracht.

Meest gelezen