Radio 2

Aanwezigheid roestbacterie is beperkt tot jachthaven Zelzate: "Elders in het kanaal Gent-Terneuzen is het niet te bespeuren"

Uit onderzoek blijkt dat de bacterie die de Zelzaatse jachthaven teistert nergens anders in het kanaal Gent-Terneuzen aanwezig is. De bacterie veroorzaakt versnelde roestvorming en tast de boten en haveninfrastructuur aan. "Waarom de bacterie woekert in het water van Zelzate is wel niet duidelijk", vertelt Johan Bresseleers van North Sea Port. 

In de jachthaven van Zelzate tast een bacterie alle metalen in het water en de omgeving ervan aan. Enkel daar valt de corrosie op, want niets wijst op de aanwezigheid van de bacterie in de andere delen van het kanaal Gent-Terneuzen. "We hopen snel een antwoord te vinden, door oude en nieuwe onderzoeken naast elkaar te leggen en verdere metingen uit te voeren", zegt Johan Bresseleers van North Sea Port. 

Extra metingen

Voorgaand onderzoek bevestigt dat de rest van het kanaal Gent-Terneuzen de bacterie niet bevat, maar nu gaat het havenbedrijf samen met de Vlaamse en Nederlandse overheid eventueel bijkomende testen uitvoeren. "Het water uit Zelzate vloeit natuurlijk ook de landsgrens over. We gaan kijken naar de gegevens die we verzameld hebben, van onder andere duikinspecties aan damwanden." 

Wellicht zijn verdere metingen in de jachthaven zelf nodig om een verklaring te vinden voor de aanwezigheid van de bacterie. 

kasto80

Meest gelezen