Salah Abdeslam op terrorismeproces in Parijs: "Mijn beroep? Strijder voor Islamitische Staat"

"Ik heb alle beroepen opgegeven om strijder voor Islamitische Staat te worden." Dat waren de opmerkelijke woorden van beschuldigde Salah Abdeslam bij de start van het grote terrorismeproces in Parijs over de aanslagen van 13 november 2015. Voordat de voorzitter hem naar zijn beroep vroeg, wou Abdeslam bovendien ook nog de puntjes op de i zetten over zijn geloof.

De voorzitter noemde het proces bij een korte openingsrede historisch, “want de feiten zijn door hun dramatische karakter opgenomen in de lijst met historische evenementen van de eeuw". Het proces over de aanslagen van 13 november 2015 kent 20 beschuldigden, 1.800 slachtoffers en meer dan 300 advocaten.

"Salah Abdeslam en Mohamed Abrini riskeren de zwaarste straf, levenslang. De andere verdachten riskeren straffen tussen twintig jaar en levenslang voor hun aandeel bij de aanslagen", meldt Fatma Taspinar vanuit Parijs:

Videospeler inladen...

Salah Abdeslam, die voor de aanslagen in Molenbeek woonde, is de enige overlevende dader op het proces. Hij kwam als eerste beschuldigde aan de beurt om zichzelf te identificeren. Net als bij een vorig proces over de schietpartij in de Driesstraat in Brussel kwam Abdeslam volgens justitiejournalist Philip Heymans onverschillig en geradicaliseerd over. Bij dat proces verklaarde hij dat hij de rechtbank niet erkende. Ook nu miskende hij het gezag van de rechtbank door te beginnen met de woorden: "Voor ik iets zeg, wil ik getuigen dat er geen andere God is dan Allah en dat Mohammed zijn profeet is.” Toen de voorzitter hem naar zijn beroep vroeg, antwoordde Abdeslam: “Ik heb alle beroepen opgegeven om strijder voor de Islamitische Staat te worden.”  

Die verklaring kwam over als een provocatie, zegt Philip Heymans: “Een terrorist wil aandacht krijgen en zijn boodschap verspreiden. Als journalist moet je wel vertellen wat hij gezegd heeft, maar zijn woorden getuigen van weinig respect voor de slachtoffers. Spijt zal hij niet betuigen. Het proces moet dan ook vooral draaien om de slachtoffers en nabestaanden en niet om de eventuele show van Abdeslam.” 

Beluister hier het gesprek met justitiejournalist Philip Heymans in De Wereld Vandaag op Radio 1

Slachtoffers aan het woord

Eén van die slachtoffers is Paul-Henri Baure. Hij werkte in het Stade de France op de avond van de aanslag en is vooral blij dat het proces na al die jaren is gestart. De provocatie van Abdeslam laat hij niet aan z'n hart komen: "Die man is niet goed bij z'n hoofd." Ook Gaëtan, die de aanslag in de Bataclan meemaakte, reageert beheerst: "Ieder speelt zijn rol op dit proces."

Anders dan Abdeslam, gaven de 13 andere aanwezige beschuldigden wel feitelijke antwoorden op de vragen van de voorzitter. Ze zouden de terroristen geholpen hebben bij de aanslagen. Onder hen ook Mohamed Abrini, bekend als 'de man met het hoedje' bij de aanslagen in Zaventem. In totaal staan 11 mensen uit ons land op het proces in Parijs terecht.

Wie staat er dit proces allemaal terecht en waarom? We gieten het voor jou in een overzicht (klik op de foto's voor meer informatie over de persoon): 

Naam:
Geboortedatum:
Nationaliteit:

Zullen aanwezig zijn

Zullen niet aanwezig zijn

Omgekomen daders

Zitting kort stilgelegd

Even moest de zitting stilgelegd worden nadat beschuldigde Farid Kharkach, een man uit het Brusselse, onwel werd. Zijn advocaat klaagde het regime van zijn cliënt aan want de man moest twee naaktfouilles ondergaan voor de zitting. Ook Salah Abdeslam nam opnieuw het woord om op een eerder agressieve manier aan te klagen hoe met de beschuldigden wordt omgegaan: "We worden al zes jaar als honden behandeld. Ik heb zes jaar geen woord gezegd omdat ik weet dat ik na de dood zal herrijzen." 

De namen van slachtoffers en nabestaanden één voor één horen afroepen, geeft een beeld van de immense tragedie die zich daar heeft afgespeeld

Justitiejournalist Philip Heymans

De komende dagen komen de beschuldigden niet meer zelf aan het woord. Deze week gaat de aandacht vooral naar administratieve en procedurele kwesties. De advocaten die de slachtoffers en nabestaanden vertegenwoordigen, moeten daarbij één voor één voor het assisenhof verschijnen en de namen van hun cliënten voorlezen om te bevestigen dat ze zich burgerlijke partij stellen. Die procedure geeft het proces meteen een menselijk gezicht, vindt collega Philip Heymans: “Je hoort al die namen één voor één afroepen, zo krijg je een beeld van de immense tragedie die zich daar heeft afgespeeld.” 

Salah Abdeslam neemt het woord op het terrorismeproces in Parijs

Vanaf volgende week gaat het proces inhoudelijk dieper in op de bloedige aanslagen waarbij 130 doden vielen en 350 mensen gewond geraakten. Het proces zal 9 maanden duren. Eind mei wordt een uitspraak verwacht.

"Als hij niet in de gevangenis wou, moest hij het maar niet gedaan hebben", reageert Patrick Jardin, de vader van een slachtoffer van de aanslag in Parijs in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen