STVV-supporters gaan (voorlopig) niet mee met ploeg naar uitwedstrijd: "Op bus geldt nog oude coronaregeling"

Voetbalsupporters die vanaf dit weekend mee op verplaatsing willen met hun ploeg, mogen alleen mee met een supportersclub én met de bus. Maar op die bussen geldt nog een coronaregeling die al enkele maanden oud is. En daardoor moeten ze bijvoorbeeld de hele tijd een mondmasker dragen terwijl dat in een voetbalstadion niet meer moet.

Voetbalsupporters mogen vanaf dit weekend weer mee met hun ploeg naar uitwedstrijden. Maar ze kunnen alleen mee met een supportersclub en met de bus. En daar wringt net het schoentje. Want terwijl de coronaregels in de stadions versoepeld zijn, gelden op bussen nog altijd oude coronamaatregelen. 

"Toiletten op de bus blijven dicht, mondmaskers tijdens de hele reis en er mag geen alcohol verkocht worden"

Mike Swysen, voorzitter supportersverenigingen STVV

"Op bussen gelden nog altijd strenge coronamaatregelen", zegt Mike Swysen, voorzitter van de supportersverenigingen van STVV. "Op de eerste rij mag niemand zitten, mondmaskers zijn verplicht, het toilet blijft gesloten en er mag geen drank verkocht worden. Maar de verkoop van drank is vaak voor veel clubs net nodig om de kosten voor zo'n busverplaatsing terug te verdienen."

"Het is vreemd dat in een voetbalstadion intussen wel van alles kan", gaat Swysen verder. "Je mag onbeperkt rondlopen, met honderden mensen dicht bij elkaar zitten op een tribune en dat zonder mondmasker en met veel bier. En intussen gelden op de supportersbus heel andere maatregelen. Dat is op zijn minst tegenstrijdig."

"Sommige busmaatschappijen beslissen zelf dat alcohol verkopen op de supportersbus toch kan, andere zijn bang voor een boete"
Mike Swijsen

"Ook bij de busmaatschappijen is de verwarring groot", gaat Mike Swysen verder. "Sommige vinden dat het wel kan om drank te verkopen op de bus. Andere busmaatschappijen wijzen erop dat het officieel nog altijd niet is toegelaten. Ze zijn ook bang voor controle. Want wie gaat dan de boete betalen? Degene die de busreis organiseert of de busmaatschappij zelf?"

"De Proleague heeft wel beslist dat voetbalsupporters weer met hun ploeg meekunnen naar uitwedstrijden" zegt Swysen, "maar ze hebben niet gedacht aan de praktische problemen die er nog zijn. En het is zo goed als onmogelijk om die voor de eerstvolgende uitwedstrijd nog opgelost te krijgen. Voorlopig is dus beslist dat er geen STVV-supportersclubs meegaan naar de uitwedstrijd nu maandag tegen Beerschot. Heel jammer maar het valt gewoon niet te organiseren", besluit Swysen. 

Vandaag is er met de Proleague overleg over de busregeling. 

Meest gelezen