Tot 12 jaar cel voor jarenlange drugssmokkel via ons land, kopstuk voortvluchtig

Zes beklaagden in een dossier rond een grootschalige internationale drugssmokkel zijn door het Brusselse Hof van Beroep veroordeeld tot effectieve gevangenisstraffen tussen 30 maanden en 12 jaar. Die straffen liggen een stuk hoger dan die in eerste aanleg. Het kopstuk van de bende is momenteel voortvluchtig en wordt opgespoord. 

Tussen 2014 en 2019 zetten de zes beklaagden internationale drugstransporten op van cannabis, cocaïne en heroïne vanuit Latijns-Amerika via onder meer de haven van Antwerpen en luchthaven van Zaventem. Daar gebruikten de criminele organisaties een importbedrijf van exotische groenten en fruit om de cocaïne vanuit Latijns-Amerika te kunnen invoeren. "De zaakvoerder van dat bedrijf had verschillende invoerlijnen van verdovende middelen opgezet en zich laten inschakelen door criminele organisaties uit Kortrijk en Nederland. Hij zette hiervoor ook verschillende werknemers van zijn bedrijf op de luchthaven in", aldus An Schoonjans, woordvoerder van het Brusselse parket-generaal. 

Er waren ook smokkelroutes vanuit Marokko via Spanje naar België, en ook vanuit Turkije. In ons land werden de verdovende middelen vervolgens doorgestuurd naar andere landen, waaronder Denemarken, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. 

Op 2 en 10 juli 2019 vonden verschillende arrestaties en huiszoekingen plaats. Ook in Frankrijk, Kroatië, Nederland en Spanje werden personen gearresteerd en overgeleverd aan België. De hoofdverdachten in het onderzoek zaten verschillende maanden in voorlopige hechtenis.

Zwaardere straffen in beroep

De in eerste aanleg opgelopen straffen werden door het hof van beroep in Brussel aanzienlijk verhoogd.  Zo werd één van de kopstukken van de bende in beroep veroordeeld tot een hoofdgevangenisstraf van 12 jaar terwijl dat in eerste aanleg 8 jaar was. Hij is momenteel voortvluchtig en wordt opgespoord. Een ander lid van de bende dat in eerste aanleg nog de vrijspraak kreeg, werd alsnog veroordeeld tot 30 maanden effectief. 

Maximaal inzetten op de opsporing en vervolging 

An Schoonjans - Woordvoerder parket-generaal Brussel

"De impact van dergelijke grootschalige illegale drughandel op de volksgezondheid en op de samenleving is enorm", zegt het Openbaar Minsterie. "We blijven in samenwerking met de verschillende diensten, maximaal inzetten op de opsporing en vervolging ervan." 

Meest gelezen