Landbouwrobot UGent

UGent heeft geavanceerde landbouwrobot: "Helemaal automatisch, goedkoper en beter voor het milieu"

Aan de Universiteit Gent heeft men een slimme landbouwrobot gebouwd. Qua uitzicht lijkt die op een gewone machine, maar hij kan volledig autonoom rijden en werken op het veld. "Zo'n robotisering is de toekomst van de Vlaamse landbouw", zegt Johan van Royen van landbouwbeurs Agribex. 

Een robot die helemaal automatisch kan werken in de landbouw, dat is wat de Universiteit Gent heeft ontwikkeld. Het ontwerp is gebaseerd op reeds bestaande landbouwmachines, maar wel met enkele verbeteringen en aanpassingen. "Door sensoren weet de robot waar water nodig is of extra bemest moet worden", vertelt Johan Van Royen van landbouwbeurs Agribex. 

De hele akker wordt gewas per gewas in kaart gebracht door de slimme robot 

Johan Van Royen, landbouwbeurs Agribex

Prototype

De uitwerking van de landbouwmachine is nog niet afgerond. "Pas binnen een drietal jaar zal het op de markt verschijnen. Het is nu nog volop in een ontwikkelingsfase", geeft Van Royen mee. "Hoe meer de nieuwe machine zal gebruikt worden, hoe goedkoper het zal worden." Wellicht zal de robot rond de 100.000 euro kosten. 

Win-winsituatie

"Het is goed voor de consument, maar draagt ook een economisch en milieutechnisch voordeel in zich. In plaats van het volledige veld te besproeien met pesticiden weet de robot precies welk stuk meer of minder zorg nodig heeft", zegt Van Royen. "Zo wordt op een duurzame manier aan precisielandbouw gedaan." 

kasto80

Meest gelezen