Hans Bonte, burgemeester Vilvoorde

Burgemeester Vilvoorde wil ook Covid Safe Ticket voor cafés, dancings en restaurants in zijn stad

De burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (Vooruit) wil het Covid Safe Ticket graag ook in zijn stad invoeren om op café, naar een dancing, of op restaurant te gaan. In Brussel komt zo'n coronapas er wellicht vanaf 1 oktober. In Vlaanderen en Wallonië is er echter weinig animo om zo'n coronapas te gebruiken. En vandaag kunnen leerlingen tussen 12 en 17 jaar een prik gaan halen in het atheneum in Vilvoorde.

Met een Covid Safe Ticket kan je aantonen dat je volledig gevaccineerd bent, onlangs een negatieve PCR-coronatest hebt afgelegd of hersteld bent van een besmetting:  “Ik zelf ben vragende partij om als burgemeester de mogelijkheid te krijgen om in te gaan op de vraag van horeca- en fitnesszaken om het systeem van het Covid Safe Ticket toe te passen”, zegt Bonte.  “Er is zeker een vraag. Bovendien moeten we aan de ene kant nog inhaalmanoeuvres doen wat vaccinaties betreft. Aan de andere kant zijn er nog de zeer hoge besmettingscijfers, dus ik denk dat de nood om zeer voorzichtig te zijn aanwezig is", meent Bonte. "Wanneer fitness- en horecazaken die extra controle wil toepassen, moet dat kunnen." In Brussel komt zo'n coronapas er hoogstwaarschijnlijk vanaf 1 oktober.

Vaccinatiegraad in school laag

Vandaag kunnen jongeren in het atheneum van Vilvoorde een prikje gaan halen. Het is de eerste school in Vlaams-Brabant waar jongeren tussen de 12 en 17 jaar een vaccin kunnen krijgen. Later deze week komen de andere middelbare scholen van Vilvoorde, maar ook van buurgemeente Machelen aan bod. In Vilvoorde en Machelen ligt de vaccinatiegraad bij 12 tot 17 jaar laag.  Minder dan de helft van hen kreeg een eerste prik. Bij hun leeftijdsgenoten in de rest van Vlaanderen ligt dat cijfer op 80 procent.  Met vaccineren op school hopen de gemeenten de vaccinatiegraad omhoog te krijgen. In het atheneum hebben zich alvast 40 leerlingen ingeschreven.

"We hebben een 40-tal leerlingen die toestemming gegeven hebben" zegt directeur van het atheneum Ward Brouwers. "Op zich vinden we dat al een mooi resultaat, zeker als we vergelijken met andere scholen en regio's, duidt dat op een bereidheid om zich te vaccineren, dus daar zijn we heel blij mee". Ook in de middelbare scholen in Zaventem zal binnenkort gevaccineerd worden

Meest gelezen