Vader Jamie Spears heeft al 13 jaar het beslissingsrecht over het doen en laten van zijn dochter.

Onverwachtse wending in de zaak-Britney Spears: Vader wil bewindvoering volledig stopzetten

Een opmerkelijke wending in de procedure rond de bewindvoering over de Amerikaanse zangeres Britney Spears (39). Vader Jamie Spears verzoekt de rechter om de bewindvoering over zijn dochter, die al meer dan 13 jaar loopt, volledig stop te zetten. "Als mevrouw Spears gelooft dat zij haar eigen leven kan leiden, gelooft meneer Spears dat zij die kans moet krijgen", luidt het.

Britney Spears brak als tiener door in 1998 met "...Baby one more time" en werd een wereldster. Ze reeg de hits aan elkaar, maar in de tweede helft van de jaren 2000 kreeg ze af te rekenen met mentale problemen en emotionele inzinkingen. Ze stortte meermaals publiekelijk in, in die mate dat ze in 2008 onder bewindvoerderschap werd geplaatst. Een bewindvoerder is een soort voogd, aangesteld door een rechter, om de belangen te behartigen van iemand van wie geoordeeld wordt dat hij niet meer in staat is om zijn eigen zaken te beheren en zelf beslissingen te nemen.

De vader van Britney Spears heeft zelf aan de rechter gevraagd om een einde te maken aan het voogdijschap over zijn dochter:

Videospeler inladen...

Zowel in haar zakelijke als in haar privéleven had Britney Spears dus geen beslissingsrecht meer. Haar vader, James "Jamie" Spears, en een advocaat, kregen de volledige zeggenschap. Details over de inhoud van het bewindvoerderschap zijn nooit bekendgemaakt, maar het gaat over zeer veel aspecten van haar gezondheid, haar woonplaats en gezinsleven, haar carrière en haar financiële situatie.

Bijna 13 jaar later geldt dat bewindvoerderschap nog steeds. Sinds 2019 heeft Jamie Spears wel enkel nog zeggenschap over het financiële luik. Jodi Montgomery, de gezondheidsmanager van Britney Spears, nam toen de bewindvoering over haar persoonlijke leven over.  

Britney Spears probeert al lang om via de rechtbank de zeggenschap over haar leven op zijn minst deels terug te krijgen. Ze heeft op zich niets tegen het concept van bewindvoerderschap, zei ze eerder, maar ze wil vooral dat haar vader uit zijn rol gezet wordt.

"Meewerken aan vlotte overgang naar nieuwe bewindvoerder"

De rechtszaken en hoorzittingen daarover volgen elkaar soms in sneltempo op. Eind juni was Britney voor het eerst zélf (telefonisch) te horen tijdens een publieke zitting. Daarin beschreef ze heel emotioneel haar leven onder het bewindvoerderschap. "Hij (Jamie Spears, red) controleert mij 100.000 procent. Ik wil gewoon mijn leven terug", zei ze. Het gaat zo ver dat Spears verplicht anticonceptie moet gebruiken, terwijl ze graag een kind wil met haar vriend.

Die getuigenis lijkt het een en ander in gang te hebben gezet. De rechter stemde na een nieuwe zitting in juli in met het verzoek van Britney Spears om haar eigen advocaat uit te zoeken. De zangeres werd eerder bijgestaan door een raadsman die was aangewezen door haar toezichtshouders. Eind juli startte haar nieuwe advocaat een procedure om Jamie Spears te ontzetten uit zijn rol als bewindvoerder.

Die procedure zou deze maand voor de rechtbank ingeleid moeten worden, maar er kwam al eerder schot in de zaak. Vorige maand liet Jamie Spears weten dat hij bereid was om te stoppen als zakelijk bewindvoerder. In documenten die de advocaat van Jamie Spears bij de rechtbank indiende, stond dat hij zich inschikkelijk zou tonen en meewerken aan een vlotte overgang naar een nieuwe bewindvoerder.

"Er zijn geen redenen om meneer Spears te schorsen of te verwijderen als bewindvoerder (...) en het is heel discutabel of een verandering van bewindvoerder op dit moment in het belang is van mevrouw Spears. (...) Maar hij gelooft niet dat een publieke strijd met zijn dochter over zijn taak als bewindvoerder in haar belang is", klonk het.

Vader Spears: "Bewindvoerderschap volledig stopzetten"

Jamie Spears blijkt nu onverwachts nog een stap verder te gaan. Zijn advocaat heeft bij de rechtbank nieuwe documenten ingediend waarin hij de rechter verzoekt om het bewindvoerderschap volledig stop te zetten. "Recente gebeurtenissen hebben ervoor gezorgd dat hij nu in vraag stelt of de omstandigheden zodanig veranderd zijn dat de redenen om de bewindvoering in te stellen misschien niet langer meer bestaan", klinkt het.

Als mevrouw Spears het bewindvoerderschap wil beëindigen en gelooft dat ze haar eigen leven kan leiden, gelooft meneer Spears dat ze die kans moet krijgen.

Advocaat van Jamie Spears

“Mevrouw Spears vertelde het hof dat ze de controle over haar leven terug wil, zonder het vangnet van een bewindvoerderschap. Ze wil beslissingen kunnen nemen over haar eigen medische zorg, beslissen wanneer waar en hoe vaak ze therapie krijgt. Ze wil het geld beheren dat ze in haar carrière verdiend heeft en het uitgeven zonder supervisie of overzicht. Ze wil in staat zijn om te kunnen trouwen en kinderen krijgen, als ze dat wil."

"Kort samengevat, ze wil haar leven leiden zoals ze het wil, zonder de beperkingen van bewindvoering en rechtszaken. Zoals meneer Spears altijd opnieuw heeft gezegd, het enige wat hij wil is wat het beste is voor zijn dochter. Als mevrouw Spears het bewindvoerderschap wil beëindigen en gelooft dat ze haar eigen leven kan leiden, gelooft meneer Spears dat ze die kans moet krijgen."

De documenten verwijzen onder meer naar de beslissing van de rechter dat Britney Spears haar eigen advocaat mocht aanstellen ,"wat aantoont dat het hof haar vertrouwt in het maken van belangrijke beslissingen". En sommige dingen tonen aan dat ze "een niveau aan onafhankelijkheid laten zien heeft."

Advocaat Britney Spears: "Een nieuwe overwinning"

Britney's advocaat verwelkomt de nieuwe ontwikkeling. "Dit is een nieuwe wettelijke overwinning voor Britney Spears, een enorme overwinning, en een rechtvaardiging ten opzichte van mevrouw Spears", zei Matthew Rosengart aan CNN. Hij voegde eraan toe dat de zangeres "alle mogelijke opties zal blijven uitzoeken".

Britney Spears zei in juli dat ze ook een klacht wilde indienen tegen haar vader voor "misbruik tijdens het bewindvoerderschap". "Het lijkt erop dat meneer Spears gelooft dat hij verantwoording en gerechtigheid -inclusief voor de rechtbank verschijnen en onder eed vragen beantwoorden- kan vermijden", zegt de advocaat van Britney Spears nu.

De rechter die de zaak opvolgt, moet zich nu buigen over het verzoek van Jamie Spears. Zij heeft zich nog nooit uitgesproken voor het beëindigen van de bewindvoering, maar de gelegenheid heeft zich ook nog nooit zo duidelijk op een presenteerblaadje aangediend. Britney Spears moet zelf bij de rechtbank ook nog een verzoek indienen om de bewindvoering te beëindigen.

Meest gelezen