AFP or licensors

VS reageert op nieuwe regering Afghanistan: "Taliban moeten elke steun eerst verdienen"

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken vindt dat de taliban elke legitimiteit en steun eerst moeten verdienen. Daarmee reageert hij op de samenstelling van de interimregering in Afghanistan die gisteren bekend werd gemaakt. Blinken is in Duitsland voor een virtuele vergadering met collega’s uit 22 landen, de Navo en de EU.

Eén dag nadat de taliban bekendmaakten dat het allemaal (mannelijke) oudgedienden zijn die de nieuwe regering van Afghanistan vormen, noemt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken de nieuwe regering “weinig inclusief”. De taliban stonden onder druk van de internationale gemeenschap om bijvoorbeeld ook vrouwen op te nemen, maar dat is dus niet gebeurd.

Blinken zegt ook “bezorgd” te zijn over de aanwezigheid van Sirajuddin Haqqani als minister van Binnenlandse Zaken in de regering. De man behoort tot het Haqqani-netwerk dat door de Amerikanen beschouwd wordt als een terreurorganisatie (anders dan de taliban), en de FBI heeft trouwens een prijs op zijn hoofd geplakt.

Amerika neemt dus een afwachtende houding aan, en zal de interimregering beoordelen op daden. “Elke steun zal eerst verdiend moeten worden”, aldus Blinken. 

Hij deed de uitspraken na een virtuele bijeenkomst van ministers van 22 landen, de Navo en de EU in Ramstein, Duitsland. De Amerikaanse luchtmachtbasis daar fungeerde als belangrijkste hub tijdens de evacuatie van mensen uit Afghanistan. De Verenigde Staten sluiten trouwens niet uit dat evacuatie hernomen wordt de komende weken, maar verdere details raakten niet bekend. 

Blinken liet zich ook fotograferen terwijl hij op de luchtmachtbasis gesprekken voerde met Afghaanse vluchtelingen. Een Amerikaans charmeoffensief, zo lijkt het, nadat eerder enkele mails uitlekten dat de VS bewust enkele privévluchten met Afghaanse vluchtelingen had tegengehouden.

China is blij

Nog meer gemengde reacties op de nieuwe regering bij de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas. Hij spreekt zich uit tegen een erkenning van de talibanregering op dit moment. Volgens hem is de regeringsvorming "niet het signaal voor meer internationale samenwerking en stabiliteit in het land". Hij pleit ervoor de verhouding tot de nieuwe machthebbers internationaal op elkaar af te stemmen. "Wij willen niet dat de taliban ons tegen elkaar uitspelen", aldus Maas.

Maar China lijkt het daar niet mee eens. De regering in Peking neemt een andere houding aan dan Washington en Berlijn. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi is blij dat met de nieuwe regering een eind komt "aan meer dan drie weken anarchie". Peking spreekt ook van een "belangrijke etappe in het herstel van de orde in het land en de wederopbouw".

Een ander geluid bij buurland Pakistan. De Pakistaanse minister van Informatie Fawad Chaudry zegt dat zijn land niet overhaast de nieuwe heersers in het buurland zal erkennen. Islamabad wil wachten op een collectieve aanpak met de regionale spelers. Hij zei dat na afloop van een virtuele vergadering met China, Iran, Tadzjikistan en Oezbekistan.

Meest gelezen