Ziekenhuizen weer naar fase 1A: 25% van alle bedden op intensieve zorg voorbehouden voor coronapatiënten 

Het aantal ziekenhuisopnames van patiënten met COVID-19 blijft licht toenemen en daarom moeten de ziekenhuizen opnieuw schakelen naar fase 1A. Dat betekent dat ze 25 procent van de bedden op intensieve zorg moeten voorbehouden voor coronapatiënten. 

Tussen 1 en 7 september zijn dagelijks gemiddeld 70 mensen in het ziekenhuis beland, een toename met 14 procent in vergelijking met de voorgaande periode van 7 dagen. In totaal liggen er momenteel 701 mensen in de Belgische ziekenhuizen na een besmetting met het coronavirus. Dat zijn er 5 procent meer dan vorige week. 225 patiënten verblijven op intensieve zorg, een stijging met 18 procent.

Het Comité Hospital & Transport Surge Capacity volgt de coronacijfers op de voet en vraagt als gevolg van de stijging van de ziekenhuisopnames aan alle algemene en universitaire ziekenhuizen preventief om op te schalen naar fase 1A tegen woensdag 15 september.

"Volgens de meest pessimistische scenario's zitten we volgende week aan driehonderd covidpatiënten op intensieve zorg en staan we aan het begin van een vierde golf", zegt Margot Cloet in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Voor de ziekenhuizen is dit een wake-upcall die heel hard binnenkomt

Marcel Van der Auwera, diensthoofd Dringende Hulpverlening van de Overheidsdienst Volksgezondheid

In fase 1A moeten de ziekenhuizen 25 procent van de bedden op intensieve zorg voorbehouden aan coronapatiënten. Van de 2.000 bedden voor intensieve zorg die alle ziekenhuizen samen hebben, zijn dat er dus 500. Door het stijgende aantal coronapatiënten in het ziekenhuis zijn twaalf ziekenhuizen in België genoodzaakt om opnieuw reguliere niet-dringende zorg uit te stellen.

"Onze grootste inzet vandaag is de coviddruk in de ziekenhuizen zo laag mogelijk houden en zoveel mogelijk te spreiden over het hele landschap. Door die spreiding willen we de reguliere zorg kunnen borgen", Marcel Van der Auwera, diensthoofd Dringende Hulpverlening van de Overheidsdienst Volksgezondheid in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Voor de ziekenhuizen is dit een wake-upcall die heel hard binnenkomt."

Margot Cloet van Zorgnet Icuro reageert ongerust. "Wat we nu zien volgens de meest pessimistische scenario’s is dat we volgende week opnieuw aan 300 patiënten op intensieve zorg zouden kunnen zitten. We staan aan het begin van een vierde golf en als die golf zich verder doorzet kan dat opnieuw een zware belasting zijn voor de ziekenhuizen."

"Als er meer bedden op intensieve zorg naar covidpatiënten gaan, gaat dat een impact hebben op patiënten die andere zorg nodig hebben", zegt intensivist Geert Meyfroidt in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Wie ligt er nu nog in het ziekenhuis?

Uit cijfers van Sciensano van eind augustus blijkt dat de meeste mensen die nu nog in het ziekenhuis worden opgenomen met COVID-19 niet-gevaccineerden zijn. En vooral in de leeftijdsgroep 20 tot 39 jaar neemt het aantal opnames relatief meer toe. In die groep zijn ook minder mensen volledig gevaccineerd. 

"De enige boodschap die we hebben, is: laat je vaccineren", zegt Margot Cloet. "We zien dat het vaccin werkt. In Vlaanderen hebben we ook een bijzonder goeie vaccinatiecampagne achter de rug. Laat ons dat alstublieft in heel het land doortrekken, zodanig dat we de zorg voor covidpatiënten die gevaccineerd zijn en niet-covidpatiënten opnieuw kunnen opnemen en ook onze medewerkers kunnen ontlasten." 

Hoe verloopt de opschaling?

Op dit moment bevinden de ziekenhuizen zich in fase 0 (de waakfase) en moeten ze 15 procent van hun capaciteit op intensieve zorg vrijhouden voor mensen die besmet zijn met het coronavirus. Dat zijn 300 bedden in totaal voor alle ziekenhuizen samen. 

Op dit moment is al 11 procent van de bedden op intensieve zorg bezet met covidpatiënten. "We willen niet wachten met opschalen tot het laatste bed is ingenomen", zegt Marcel Van der Auwera.

"In het beste scenario kunnen we binnen een week mogelijk zeggen: het is niet nodig om op te schalen naar 25 procent, we gaan de datum verder in de tijd schuiven of we gaan helemaal niet hoeven op te schalen", zegt hij. "In andere scenario's zien we die stijging zich wel doorzetten en dan komen we heel dicht bij die 300 bezette bedden tegen half volgende week. We willen de ziekenhuizen de tijd geven om zich in alle rust te kunnen voorbereiden op die opschaling naar fase 1A."

We willen de ziekenhuizen de tijd geven om zich in alle rust te kunnen voorbereiden

Marcel Van der Auwera, diensthoofd Dringende Hulpverlening van de Overheidsdienst Volksgezondheid

Een verdere opschaling naar 50 procent (fase 1B) is zeker nog niet aan de orde, omdat het aantal besmettingen zeer traag stijgt. Dat was ook al eens het geval in maart 2021. Het Comité Hospital & Transport Surge Capacity heeft vandaag dan ook opnieuw, net als in maart, een tussenstap ingevoegd tussen fase 1A en fase 1B, de fase 1A+, met als streefwaarde 33,3% (1/3) van de erkende intensieve zorg-capaciteit. 

Indien een ziekenhuis de 25% intensieve zorg-capaciteit van fase 1A bijna of helemaal bereikt, dan moet het ziekenhuis zelf meteen de nodige stappen te ondernemen om binnen de 48 uur naar fase 1A+ over te schakelen. Binnen fase 1A+ zal het ziekenhuis 33% van de erkende bedden met intensief karakter en 4 maal dit aantal van de erkende bedden op gewone verpleegafdelingen reserveren voor de behandeling van COVID-19-patiënten. 

"In Brussel zijn de ziekenhuizen altijd in fase 1B gebleven", zegt Hadewig De Corte van het Sint-Janskliniek in Brussel in "Laat". "Corona kan iedereen treffen, bij ons is er nu ook een baby opgenomen."

Videospeler inladen...

Waar zijn de problemen het grootst?

"34 procent van de patiënten met covid die op intensieve zorg liggen, liggen in de Brusselse ziekenhuizen", zegt Van der Auwera. "Maar toch ook al 15 procent in de provincie Antwerpen en 15 procent in de provincie Luik. Ook daar is het tijd om bij te schakelen."

"Er zijn al ziekenhuizen die boven de 25 procent gaan, daar geven wij prioriteit om patiënten te transferen. Nu regelen we ongeveer 3 à 4 transfers per dag. De meeste transfers kunnen nog binnen de eigen provincie gebeuren. Bij Brussel Hoofdstad is dat niet meer haalbaar, daar is er al onvoldoende marge bij de stedelijke ziekenhuizen." 

Beluister hier het volledige gesprek met Marcel Van der Auwera in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Photo News

Meest gelezen