Videospeler inladen...

108 kledingmerken verlengen akkoord over veiligheid fabrieken Bangladesh: "Niet meer bang zijn dat gebouwen instorten"

108 grote kledingmerken hebben een akkoord ondertekend en beloven dat hun kledingfabrieken in Bangladesh veilig zullen zijn. Het gaat om een verlenging van een akkoord dat er kwam na de instorting van de kledingfabriek Rana Plaza in 2013, maar dit keer tekenden meer bedrijven de overeenkomst. Het akkoord zwijgt over lonen en andere arbeidsrechten, maar is toch een belangrijk akkoord binnen de kledingindustrie: "Werknemers moeten niet meer bang zijn dat het gebouw op hun hoofd instort", vertelt Sara Ceustermans van de Schone Kleren Campange in "Laat". 

Het samenwerkingsakkoord over de veiligheid van fabrieken in Bangladesh is niet nieuw. De oorspronkelijke overeenkomst werd onderhandeld na de ramp in Rana Plaza in Bangladesh in 2013. Een kledingfabriek stortte toen in en meer dan duizend werknemers in het gebouw kwamen om het leven. 

Dat akkoord werd op de valreep met twee jaar verlengd, maar dit keer zetten veel meer grote merken hun handtekening. Vanaf 9 september gaat het om 108 ketens, waaronder Hema, Mango en Primark. Een belangrijke vooruitgang, zo lijkt het. 

Bekijk hier de beelden van de ramp in Rana Plaza in 2013:

Videospeler inladen...

Sara Ceustermans is coördinator van de Schone Kleren Campagne, die samen met andere organisaties pleit voor de verbetering van de arbeidsomstandigheden in de kledingsector in de hele wereld. Volgens Ceustermans heeft het oorspronkelijke akkoord enorm veel opgeleverd. "De veiligheidssituatie voor twee miljoen arbeidsters is verbeterd. Er zijn inspecties gebeurd in 1.700 fabrieken. Er zijn ook fabrieken gesloten omdat ze zo onveilig waren dat verbeteringen onmogelijk waren. Het is eigenlijk spectaculair."

Kledingmerken kunnen effectief voor de rechtbank gedaagd worden. Die stok achter de deur is voor ons heel belangrijk

Sara Ceustermans, Coördinator Schone Kleren Campagne

Hoe heeft het vorige akkoord de werkomstandigheden in Bangladesh verbeterd? Sara Ceustermans van de Schone Kleren Campagne legt uit:

Videospeler inladen...

De fabrieken van kledingmerken die het akkoord ondertekend hebben, worden gecontroleerd door onafhankelijke inspecteurs. Er is ook een onafhankelijk controleorgaan dat het akkoord overziet en nagaat of iedereen zijn verplichtingen nakomt. Is het gebouw niet in goede staat, dan moet het merk financieel bijspringen en de renovaties betalen. 

Kan er gesjoemeld worden met het akkoord? Sara Ceustermans van de Schone Kleren Campagne weet hoe het zit:

Videospeler inladen...

Makkelijk om te omzeilen zijn de afspraken in de overeenkomst volgens Ceustermans niet. "Bedrijven kunnen effectief voor de rechtbank gedaagd worden. Dat is ook al gebeurd in twee gevallen", weet Ceustermans. "Eén merk moest zelfs 2,3 miljoen dollar betalen om de renovaties dan toch mogelijk te maken. Die stok achter de deur is voor ons heel belangrijk en ook bijzonder. Er is eigenlijk geen ander gelijkaardig akkoord in de wereld zoals het veiligheidsakkoord."

Het akkoord gaat niet over loon, discriminatie of seksuele intimidatie

Sara Ceustermans, Coördinator Schone Kleren Campagne

Toch is het samenwerkingsakkoord verre van perfect. Om te beginnen is het enkel geldig voor Bangladesh, in andere productielanden is de veiligheid van fabrieksgebouwen niet gegarandeerd. Bovendien beperkt de overeenkomst zich tot de gebouwen zelf en zwijgt het over wat er zich in die gebouwen afspeelt. "De focus ligt op veiligheid", beaamt Ceustermans.  "Wat voor de werknemers natuurlijk superbelangrijk is, nu moeten ze niet meer bang zijn dat het gebouw op hun hoofd instort."

Mahmud Hossain Opu

In Europa, maar ook in ons land is er wetgeving in de maak die bedrijven echt verplicht om de arbeidsrechten en de milieunormen te respecteren in hun hele keten

Sara Ceustermans, Coördinator Schone Kleren Campagne

Werknemers zijn dus niet beschermd tegen extreem lange werkuren, lage lonen, discriminatie of seksuele intimidatie. "Dat komt omdat veiligheid een zeer gekend probleem is in Bangladesh", zegt Ceustermans. "Men heeft dat dus als eerste willen aanpakken. Maar natuurlijk willen wij dat de andere problemen, zoals de veel te lage lonen, ook worden aangepakt." 

Bekijk hier waar het akkoord nog tekort schiet:

Videospeler inladen...

Dat kan volgens Ceustermans door betere wetgeving. "In Europa, maar ook in ons land is er wetgeving in de maak die bedrijven echt verplicht om de arbeidsrechten en de milieunormen te respecteren in hun hele keten. Dat ligt nu ook voor in de Kamer, dus we hopen dat dat zal uitmonden in een goede wet." Die wetgeving zou volgens Ceustermans dan ook overal ter wereld gelden en niet alleen in Bangladesh. "Dat is belangrijk: die grote bedrijven produceren in vaak meer dan 20 landen tegelijkertijd. Dus je kan niet zaken alleen tot één land gaan beperken."  

Naast wetgeving hoopt Ceustermans ook dat grote kledingmerken zich zullen inzetten voor veiligheidsakkoorden in andere landen dan Bangladesh. "Ze hebben nu afgesproken om binnen de twee jaar in minstens één ander land ook een akkoord te onderhandelen. "Wij zouden graag willen dat ze dat in Pakistan doen, omdat dat een land is dat ook berucht is voor zijn onveilige kledingfabrieken. Bovendien zijn lokale organisaties al jaren het pad aan het effenen om er tot een akkoord te komen." 

Meest gelezen