Amerikaans minister van Justitie Merrick Garland.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Amerikaanse regering start rechtszaak tegen abortuswet Texas: "Ongrondwettelijk en maakt van elke burger premiejager"

De Amerikaanse regering spant een rechtszaak aan tegen de staat Texas vanwege de nieuwe, strenge abortuswet die daar recent is goedgekeurd. Volgens minister van Justitie Merrick Garland is de Texaanse wet "duidelijk ongrondwettelijk" en "maakt ze van elke burger in Texas een premiejager".

De nieuwe abortuswet in Texas is sinds 1 september van kracht. De wet verbiedt zwangerschapsafbreking nadat de hartslag van de foetus kan worden vastgesteld. Meestal is dat rond 6 weken. Er is geen uitzondering voor slachtoffers van verkrachting of incest.

Texas legt de aansprakelijkheid bij de burgers, niet bij het bestuur. Dat houdt in dat wie een vrouw helpt om abortus te plegen, bijvoorbeeld door haar financieel te steunen of naar een abortuskliniek te brengen, wordt gestraft. Bovendien kan iedereen een vrouw of een abortuskliniek aanklagen. Wie dat doet, krijgt een bonus van 10.000 dollar bij een veroordeling.

De Amerikaanse regering kan niet leven met de nieuwe, zeer strenge wet en start een rechtszaak tegen de staat Texas. Volgens de Amerikaanse minister van Justitie Merrick Garland - die in de VS de bevoegdheid heeft om rechtszaken aan te spannen bij een federale rechtbank - is de Texaanse wet "duidelijk ongrondwettelijk". "Geen enkele staat mag een vrouw verbieden om die ultieme keuze te maken om haar zwangerschap af te breken voor het kind levensvatbaar is."

Garland hekelde ook dat de wet "van elke burger in Texas een premiejager maakt", verwijzend naar de mogelijke beloning voor wie een vrouw of abortuskliniek "verklikt". Volgens Garland hebben de Verenigde Staten (de federale regering dus, red.) "het recht en de verantwoordelijkheid om te voorkomen dat een staat burgers hun grondwettelijke rechten ontneemt". Hij noemde de invoering van een "ongrondwettelijk systeem" iets "wat alle Amerikanen, van welke partij dan ook, zouden moeten vrezen".

Eerder had de Amerikaanse president Joe Biden de wet in Texas al veroordeeld op basis van de grondwet. Hij noemde de wet "bizar en extreem" en liet verstaan dat zijn regering zoekt naar mogelijkheden om Texaanse vrouwen toegang te laten krijgen tot veilige en legale abortus.

Meest gelezen