Anticonceptie in Frankrijk voortaan gratis voor alle vrouwen jonger dan 25 jaar

In Frankrijk zal anticonceptie voortaan gratis zijn voor vrouwen onder de 25. Dat heeft minister van Volksgezondheid Olivier Véran aangekondigd op France 2. Tot nu toe was dat voorbehouden voor minderjarige meisjes.

Frankrijk breidt de gratis anticonceptie uit omdat een aantal jonge vrouwen minder anticonceptie gebruikt, vooral om financiële redenen, zegt Véran. "Het is onaanvaardbaar dat vrouwen zichzelf niet kunnen beschermen, geen toegang hebben tot anticonceptie als ze daarvoor willen kiezen, omdat het te duur is."

Vanaf 1 januari wordt er jaarlijks 21 miljoen euro voor uitgetrokken voor de uitbreiding van de maatregel. De grens wordt op 25 jaar gelegd omdat die leeftijd gepaard gaat met meer autonomie op economisch, sociaal en inkomstenvlak.

Anticonceptie is in Frankrijk al sinds 2013 gratis voor meisjes tussen de 15 en 18. Het aantal meisjes dat voor vrijwillige zwangerschapsafbreking koos, daalde daardoor tussen 2012 en 2018 van 9,5 naar 6 op duizend. Sinds augustus 2020 is anticonceptie ook gratis voor meisjes onder de 15 jaar.

Meest gelezen