BEKIJK - 20 jaar "war on terror": wie heeft die oorlog nu gewonnen? Conflictjournalist Rudi Vranckx legt uit

Vandaag is het 20 jaar geleden dat de wereld opgeschrikt werd door de aanslagen van 11 september. De Amerikaanse president George W. Bush begon een oorlog om de verantwoordelijken voor de aanslagen uit te schakelen. Wat is de balans van deze oorlog tegen terreur? Is het Westen nu veiliger? Onze conflictjournalist Rudi Vranckx legt het uit in vier vragen. 

Wat is de "war on terror"?

President George W. Bush viel nog geen maand na de aanslagen Afghanistan binnen omdat de taliban onderdak boden aan terreurgroep Al Qaeda. In 2003 begon de invasie van Irak. Elk land moest kiezen tussen de kant van de Amerikanen of die van de terroristen in de oorlog tegen terreur. 

Videospeler inladen...

Is het Westen veiliger geworden?

Het voornaamste doel van de "war on terror" was de internationale terreurdreiging indammen en het Westen veiliger maken. Heeft de "war on terror" zijn doel bereikt? 

Videospeler inladen...

Wie heeft de "war on terror" nu gewonnen?

De Amerikaanse troepen zijn sinds kort helemaal weg uit Afghanistan. Volgens president Biden heeft de VS zijn doel bereikt en zijn de daders van 9/11 verslagen. Was de oorlog echt een Amerikaans succes, of ziet de jihadbeweging dit anders? 

Videospeler inladen...

Wat heeft de "war on terror" opgeleverd?

Twintig jaar na de start van de westerse interventie in het Midden-Oosten zijn de taliban opnieuw aan de macht in Afghanistan en in Irak heerst chaos. Was deze oorlog het wel waard?   

Videospeler inladen...

Meest gelezen