Uitgeputte bever is gered uit Gents sluizencomplex: "Ze zijn zich overal aan de Gentse wateren aan het vestigen"

Aan de Vlaamse Kaai in Gent is een bever gered nadat hij vast was komen te zitten tussen twee sluizen. Het dier had geen kracht genoeg om zelf uit zijn benarde situatie te raken, waarop het Vogelopvangcentrum van Merelbeke in actie kwam. "De bever bleef er maar zielig en uitgeput bijzitten en daarom hebben we hem zelf meegenomen", vertelt Nick De Meulemeester, medewerker van het Vogelopvangcentrum in Merelbeke. 

Voor de tweede keer dit jaar moest het Vogelopvangcentrum (VOC) van Merelbeke een bever redden uit het Gentse sluizencomplex aan de Vlaamse Kaai. De bevers duiken al een paar jaar op in die buurt van het "Gentse Zwin", en proberen hun territorium uit te breiden. "In de toekomst zullen we hier meer en meer mee te maken krijgen, maar het is niet zo makkelijk om een bever op te vangen dus onze accommodatie moet beter", legt Nick De Meulemeester van vzw VOC Merelbeke uit. 

Bekijk hieronder de beelden ter plekke:

Videospeler inladen...

De opgevangen bever gaan we nu verwennen met lekkere oeverplanten en een rustige kooi

Nick De Meulemeester, medewerker Vogelopvangcentrum Merelbeke

Lichte verzwakking

Normaal kunnen dieren die vast komen te zitten in de sluis via een soort van trap weer weggeraken. "Maar die trap, uitgerust met kokosmatten, is al even kapot en telkens wanneer de bever wat probeerde, viel hij van de gebroken trap af", zegt De Meulemeester. "De dienst groenbeheer van de stad Gent heeft de trap dan hersteld, maar het dier was te verzwakt." 

De bever verbleef enkele dagen in het VOC Merelbeke om aan te sterken. Na een medische controle donderdagavond bleek het dier gezond te zijn. Daarop is hij vrijgelaten aan de Gentbruggebrug. "Je zag dat het enthousiasme groot was bij de bever om terug de natuur in te trekken. Hij herkende precies de geur van de Schelde en dook snel het riet in."

Radio 2
kasto80

Meest gelezen