Represented by ZUMA Press, Inc.

Amerikaanse president verplicht vaccin voor grote groep werknemers: "Ziekenhuizen liggen vol met niet-gevaccineerden" 

De Amerikaanse president Joe Biden gaat vaccinatie tegen het coronavirus verplichten voor federale ambtenaren en voor toeleveranciers van de overheid. Dat heeft hij zopas aangekondigd in een toespraak. Ook in bedrijven met meer dan 100 werknemers zal vaccinatie of een wekelijkse test verplicht worden. Biden schakelt hiermee een versnelling hoger nu de druk op de ziekenhuizen in de VS opnieuw toeneemt.

De cijfers liegen er niet om, met zo’n 150.000 besmettingen per dag en 1.500 doden per dag woedt de coronacrisis weer in volle hevigheid in de VS. In totaal stierven er al 650.000 Amerikanen aan de gevolgen van het coronavirus. En nog maar iets meer dan de helft van de Amerikanen is volledig gevaccineerd. Daarom gaat Biden nu een stap verder. Alle federale ambtenaren moeten zich verplicht laten vaccineren, dat gaat om zo’n 2 miljoen mensen. En ook wie voor de overheid contracten uitvoert, moet zich laten vaccineren.

Biden legde uit hoe hij de verdere verspreiding van de deltavariant in de VS wil tegengaan. Zijn hoofddoel: zoveel mogelijk Amerikanen ervan overtuigen dat ze zich moeten laten vaccineren. In de VS zijn er nog steeds zo’n 80 miljoen volwassenen die op dit moment niet gevaccineerd zijn, 175 miljoen Amerikanen lieten zich wel al vaccineren. 

Bekijk hier enkele fragmenten uit de toespraak van Biden:

Videospeler inladen...

In grote Amerikaanse bedrijven zal een coronavaccinatie of een wekelijkse coronatest nu verplicht worden. Het gaat om bedrijven met meer dan 100 werknemers. Concreet zullen meer dan 80 miljoen werknemers uit de private sector zich verplicht moeten laten vaccineren of zich regelmatig moeten laten testen.  

Vaccinatie zal ook verplicht worden voor meer dan 17 miljoen gezondheidswerkers in een van de ziekenhuizen, rusthuizen of andere instellingen die werken met overheidsgeld via de Amerikaanse gezondheidsstelsels Medicare en Medicaid.

"Frustrerend dat kleine groep ons tegenhoudt om hier uit te geraken"

"COVID-19 heeft dit land hard geraakt, we moeten onze vaccinatiegraad verhogen, maskers dragen en besmettingen opsporen", zei Biden. "Als we dit doen, dan kunnen we het tij keren, maar het zal hard werken zijn. Dit is de pandemie van de ongevaccineerden. Er zijn al 5 maanden gratis vaccins beschikbaar en toch zijn er nog 80 miljoen Amerikanen zonder vaccin. De grote meerderheid van de Amerikanen doen het juiste: bijna 75 procent heeft al 1 prik gehad. Maar de 25 procent niet-gevaccineerden kunnen veel schade aanrichten. De ziekenhuizen liggen vol met mensen die niet gevaccineerd zijn, waardoor andere zorg niet toegediend kan worden. Het is frustrerend dat een kleine groep ons tegenhoudt om hier uit te geraken."

Waarop wachten jullie nog? Wat moeten jullie nog meer zien? 

Amerikaans president Joe Biden spreekt ongevaccineerden rechtstreeks toe

Biden richtte zich ook rechtstreeks tot wie nog niet gevaccineerd is. "Waarop wachten jullie nog? Wat moeten jullie nog meer zien? Vaccinatie is gratis en makkelijk toegankelijk. We zijn geduldig geweest, doe nu alsjeblieft wat nodig is, en als je niet naar mij wil luisteren, luister dan naar de stemmen van ongevaccineerden die in het ziekenhuis liggen en bij het uitblazen van hun laatste adem zeggen: was ik maar gevaccineerd." 

Daarnaast gaf Biden nog mee dat hij graag zou zien dat zoveel mogelijk tieners en leerkrachten gevaccineerd zijn. En vanaf volgende week zal er ook meer ingezet worden op (snel)testen. De tests zullen in grootwarenhuizen en apotheken beschikbaar zijn.  De Amerikaanse president sloot af met de woorden: "Laat je vaccineren." 

Ook scholen in Los Angeles gaan voor verplichting

In alle scholen van Los Angeles County, het grootste schooldistrict van de VS, worden vaccins voortaan verplicht voor alle kinderen ouder dan 12. De verplichting werd er ingevoerd na een unanieme stemming van het bestuur van de scholen.

Meer dan 600.000 scholieren zullen zo een verplichte prik krijgen, tenzij ze medische of religieuze bezwaren kunnen voorleggen. Eerder was ook al een verplichting ingevoerd voor alle werknemers van de scholen.

Björn Soenens: "Vrijheid van ene is onvrijheid van andere geworden"

De maatregelen die Biden neemt, zijn verregaand, zegt Amerikacorrespondent Björn Soenens. “In de grote bedrijven kunnen er boetes volgen wanneer niet aan de vaccinatie- en testvoorwaarden voldaan wordt, met bedragen van misschien zelfs 14.000 dollar per persoon."

“De vrijheid om zich vrijwillig te laten vaccineren heeft nu 9 maanden geduurd, men hoopte op een vrijheidszomer, de economie ging weer opbloeien, dat is voor een deel gebeurd, maar dat is afgeremd", gaat Soenens verder.  "De zomer heeft stokken in de wielen gestoken door die ongevaccineerde gebieden waar de deltavariant vrij spel heeft gekregen en de epidemie heeft teruggebracht. De vrijheid van de ene is de onvrijheid van de andere geworden en daarom zijn er dringend maatregelen nodig en is de tijd van de vrije wil voorbij." 

"Bij Delta Airlines is het bijvoorbeeld al zo dat wie zich niet laat vaccineren 200 dollar minder per maand verdient en ze zien meteen dat er veel meer mensen bereid zijn om zich te laten vaccineren.”   

Bekijk hieronder het verslag van Björn Soenens in New York:

Videospeler inladen...

Meest gelezen