Bilzen opent negende vestiging dorpsrestaurant voor senioren: "De noodzaak is groter dan ooit!"

De stad Bilzen heeft een negende dorpsrestaurant geopend in De Blondeswinning te Grote-Spouwen. Na een periode van coronabeslommeringen blijkt de nood aan samen tafelen groter dan ooit: meer dan 50 senioren schreven zich in voor het eerste middagmaal. “In Bilzen hebben we de voorbije 15 jaar een traditie opgebouwd waarin dorpsrestaurants een cruciale sociale rol zijn gaan spelen”, aldus schepen van Senioren Guido Cleuren (Beter Bilzen).

Vijftien jaar geleden kaapte Bilzen een bijzondere primeur weg: het eerste dorpsrestaurant in Vlaanderen. “Sinds de eerste vestiging in Schoonbeek hebben we in Bilzen een echte traditie van dorpsrestaurants uitgebouwd”, zegt schepen Cleuren trots. “Ook in Grote-Spouwen was er dringend nood aan dit concept.  De cohesie in de dorpen staat steeds op een lager pitje. Er komen steeds meer jonge mensen wonen en ouderen raken steeds meer geïsoleerd. De dorpsrestaurants moeten het minder mobiele mensen gemakkelijk maken om elkaar weer op te zoeken.”

Meer dan 1.000 maaltijden per maand

Dat er veel vraag is naar een plekje in een dorpsrestaurant bevestigen de cijfers. “Per week worden er nu 265 maaltijden verkocht”, gaat Cleuren verder. “Met deze nieuwe vestiging worden dat er 300 per week en dus veel meer dan 1.000 per maand. Voor 6 euro eten mensen hier hun buik rond met soep, een hoofdgerecht en een dessert. Dankzij het werk van meer dan 65 vrijwilligers per week die alles ter plekke organiseren kunnen we dit mogelijk maken.”

“Dorpsrestaurants draaien rond de kernwoorden goedkoop, gezellig en gezond", gaat projectcoördinator Cassie Collings verder. “We merken dat senioren dit moment meer dan ooit kunnen gebruiken. Corona heeft voor heel wat eenzaamheid gezorgd. Toen we vorig jaar in oktober opnieuw moesten sluiten, nadat we nog maar net waren opgestart, was de teleurstelling enorm. Binnenkort zullen we ons aanbod trouwens verder uitbreiden en één keer per maand het dienstencentrum tot aan de dorpsrestaurants brengen. Na het eten kunnen senioren dan bijvoorbeeld deelnemen aan een wandeling, een repair café of een laagdrempelig infomoment.”

Meest gelezen