Radio 2

De afgebrande kerk van Anzegem heeft eindelijk zijn windhaan terug

In 2014 brandde de kerk van Anzegem volledig uit door een slecht werkende verwarmingsinstallatie. Ook het dak en de toren stortten toen in. Vandaag, 9 maanden nadat de renovatiewerken van start gingen, werd eindelijk ook de windhaan terug op zijn plaats gezet.

Begin januari startte in Anzegem de restauratie en heropbouw van de afgebrande Sint-Janskerk. Donderdag, ongeveer 9 maanden na de start, bereikt die renovatie een hoogtepunt. Letterlijk en figuurlijk. De vergulde torenhaan werd terug op de kerk geplaatst.

Een volledig nieuwe haan

Enkele maanden geleden werden de klokken weer terug in de kerk gehangen. De voorbije weken werd de toren er weer op gezet en vandaag was de haan dus aan de beurt. "Alweer een heuglijk moment in de geschiedenis", straalt een tevreden Johan Delrue, schepen van patrimonium, onroerend erfgoed en erediensten (SAMENéén). "De oude haan was weg of verbrand, dus dit is een compleet nieuw exemplaar. Het kruis is ook volledig nieuw, want ook dat was vernield door de brand". 

Helemaal volgens het oorspronkelijke model

De eikenhouten torenspits werd in delen op de kerk geplaatst. Op de grond werden de verschillende onderdelen gemaakt. Daarna werden ze stuk per stuk naar boven gehesen. Ondertussen werd de torenspits bedekt met natuurleien. Ook het torenkruis werd volledig nieuw gesmeed, naar het oorspronkelijke model. 

De haan zelf weegt 10 kilogram, is in koper gemaakt en werd daarna verguld met bladgoud. 

Eind september zal de stelling worden afgebroken en zal de toren volledig zichtbaar zijn. Binnenin de kerk is wel nog heel wat restauratiewerk. Tegen juli 2022 zouden de werken voorbij moeten zijn. 

De kerk voordat de renovatiewerken van start gingen
Radio 2

Meest gelezen