Radio 2

Eerste stukje van het warmtenet in Eeklo werkt:"Er is voldoende om heel Eeklo te verwarmen"

In Eeklo is het eerste stukje van het gloednieuwe warmtenet ingehuldigd. Dat betekent dat de restwarmte van het zwembad gebruikt wordt in 25 appartementen vlakbij het zwembad. Restwarmte is warmte die anders gewoon verloren gaat omdat die niet gebruikt wordt. In het appartementencomplex is daardoor geen verwarming meer nodig. 

Eeklo had al langer plannen om verloren warmte te gebruiken voor verwarming en warm water voor sanitair. Het is uiteindelijk de bedoeling om de hele stad te voorzien van restwarmte en die restwarmte zou in de toekomst komen van de  verbrandingsoven IVM in Balgerhoeke. Dat is voor de verre toekomst, want daar zijn heel wat infrastructuurwerken voor nodig, zoals het aanleggen van leidingen, maar de plannen zijn er. 

Eeklo is de eerste stad in ons land die zijn hele grondgebied openstelt voor een warmtenet van bijna 30 km. 

burgemeester Luc Vandevelde

Burgemeester Luc Vandevelde (SMS) kijkt uit om Eeklo in de toekomst helemaal te verwarmen met restwarmte, maar is nu al opgelucht dat de eerste fase is gerealiseerd: "We moeten realistisch zijn en beseffen ook wel dat heel Eeklo niet meer in deze legislatuur zal verwarmd worden met restwarmte, maar dit is toch al een goeie eerste stap in de richting. De restwarmte van het zwembad kan nu al gebruikt worden in 25 appartementen naast het zwembad".

Iedereen enthousiast maken

Voor burgemeester Vandevelde is het belangrijk om iedereen, zowel de inwoners als bedrijven, te overtuigen van het belang om restwarmte te gebruiken. "Anders gaat de warmte verloren en nu is het de bedoeling om bij te dragen aan propere lucht en zo te zorgen voor minder CO2 uitstoot. We moeten er blijven voor zorgen dat er zo weinig mogelijk energie verloren gaat. Wat we nu doen in Eeklo draagt daartoe bij"

kasto80

Meest gelezen