Pexels

Dansclub geeft lessen "parkitango" aan parkinsonpatiënten: "De ritmische tangomuziek verbetert hun houding"

In Ekeren start dansclub Dansprovant vandaag met een bijzonder initiatief: parkitango. Dat zijn speciale tangolessen voor mensen met parkinson. De lessen worden gegeven door ervaren tangodansers, die ook al jarenlang rolstoeldansen organiseren. "Tango zou volgens verschillende wetenschappelijke studies bevorderlijk zijn voor de houding van mensen met parkinson", vertelt dansleraar Jef Boudewijns op Radio 2 Antwerpen. 

Deze namiddag gaan de eerste danslessen van start en krijgen 10 koppels een initiatie parkitango, gebaseerd op de Argentijnse tango. "Mijn echtgenote en ik doen al meer dan 10 jaar aan rolstoeldansen, maar onze passie is Argentijnse tango. Onlangs kwam ik dan op het spoor van wetenschappelijke studies waarin tango naar voren werd geschoven als dans voor mensen met parkinson", legt dansleraar Jef Boudewijns uit in "Start Je Dag" op Radio 2 Antwerpen. 

Beluister hier het gesprek op Radio 2 Antwerpen en lees onder het fragment verder:

"In bepaalde stadia van parkinson kunnen mensen moeilijker stappen. Dat kan verbeteren als ze stappen op ritmische muziek, en tangomuziek geeft vrij regelmatig het ritme weer", gaat Boudewijns verder. "Het is ook een partnerdans, wat dan weer goed is voor het evenwicht en valpreventie."'

De unieke cursus wordt vanaf nu 2 keer per maand gegeven in zaal Elcks Thuys in Ekeren. "En voor wie nog wil aansluiten, is er zeker nog ruimte", verzekert Boudewijns. 

Meest gelezen