Gentse Koning Leopold II-laan zal straks Floraliënlaan heten

De Koning Leopold II-laan in Gent zal volgend jaar omgedoopt worden tot de Floraliënlaan. De nieuwe naam van de boulevard langs het Citadelpark verwijst naar de plantententoonstelling die aan het park verbonden is. 

Dat de Koning Leopold II-laan toe was aan een naamsverandering, daar was het Gentste stadsbestuur het al langer over eens. Op die manier wil de stad breken met het koloniaal verleden en de controversiële koning. Nu is de nieuwe straatnaam bekend en zal de boulevard voortaan als de "Floraliënlaan" door het leven gaan. In juni 2022 zal de naamsverandering zich voltrekken.

De nieuwe naam is een verwijzing naar de plantententoonstelling in het aangrenzende Citadelpark. In 1809 werd voor de eerste keer een plantententoonstelling in het park georganiseerd. Pas in het jaar 1873 kreeg de expo de naam "Floraliën". Door de coronapandemie werd de editie van 2020 tot tweemaal uitgesteld en zal nu plaatsvinden in 2022, opnieuw in de gebouwen in het Citadelpark.

Meest gelezen