Copyright 2017, Slawomir Olzacki, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Hoofdarts ZNA vindt vrijhouden bedden op intensieve zorg geen goed idee: "We willen voor iedereen kunnen blijven zorgen"

De overheid vraagt om vanaf volgende week in alle ziekenhuizen een kwart van de bedden op intensieve zorg vrij te houden omdat het aantal covidpatiënten stijgt. Bij de ziekenhuizen van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen vinden ze dat geen goed idee. "Het leeghouden van bedden nog voor het echt nodig is vinden we een brug te ver", vertelt hoofdarts Katrien Bervoets aan Radio 2 Antwerpen.

Vanaf volgende week moeten de ziekenhuizen een kwart van de bedden op intensieve zorg vrijhouden voor covidpatiënten. Een beslissing waar Katrien Bervoets, hoofdarts bij de ZNA-ziekenhuizen geen begrip voor kan opbrengen. "Hierdoor zullen we de reguliere zorg weer moeten uitstellen. Dat vinden we niet kunnen. Wij willen graag voor iedereen kunnen blijven zorgen. Zowel voor covid-patiënten als niet-covid patiënten. Op deze manier lukt dat niet", aldus Bervoets.

© Sabine Joosten/Hollandse Hoogte

Het merendeel van de covidpatiënten op intensieve zorg zijn op dit moment mensen die niet gevaccineerd zijn. "Dat zorgt soms voor frustratie en onbegrip om die bedden vrij te houden. We roepen vanuit de ziekenhuizen dan ook iedereen op om zich te laten vaccineren. Dat is de enige manier om voor iedereen te kunnen blijven zorgen."

Geen algemene regels, wel stappenplan

Verder roept Bervoets op om een ander systeem in te voeren voor het leeghouden van bedden op intensieve zorg. Volgens haar heeft het helemaal geen zin om nu een kwart van de bedden vrij te houden voor covid-patiënten. "We zien dat er weer meer patiënten op intensieve zorgen belanden met covid.  Dat gaat stapsgewijs en dus zien we het nut er niet van in om 25 procent van de bedden op intensieve zorgen vrij te houden. We kunnen de toename van covidpatiënten op dit moment goed aan. We pleiten dan ook voor een plan dat een stapsgewijze uitbreiding van de capaciteit regelt en dus geen algemene regels meer voor alle ziekenhuizen. Op die manier kunnen we maximaal zorg blijven verlenen aan iedereen", vertelt Bervoets.

Meest gelezen