Radio 2

Hoteliers uit Ieper luiden de alarmbel: "We hebben de Britten nodig!"

Met grote, Britse vlaggen voerden hoteliers uit de Westhoek vanmiddag actie op de Grote Markt van Ieper. Het water staat hen aan de lippen nu Britse toeristen door de coronamaatregelen opnieuw dreigen weg te blijven. Ze roepen de overheid op om gevaccineerde Britten, net als andere Europeanen, zonder tests en quarantaine toe te laten in ons land.

Britten die volledig gevaccineerd zijn, zijn welkom in landen als Spanje en Frankrijk zonder bijkomende testing en quarantaine. Wanneer ze naar Belgïe willen komen, moeten ze zich echter eerst laten testen en bij aankomst in quarantaine gaan. Dat vinden de Ieperse hoteliers absurd en ze vrezen dat de gevolgen niet te overzien zullen zijn wanneer de steunmaatregelen voor hun sector op 1 oktober wegvallen. "Voor toeristische ondernemers die meer dan 60 procent van hun bezoekers uit de Britse markt halen is dit een uiterst precaire situatie", klinkt het in een persbericht. 

Videospeler inladen...

Britse toeristen moeten zich 3 keer laten testen

"Het gaat over 3 tests", vertelt Simon Louagie, manager van Talbot House in Poperinge. "Eén opgelegd door de federale overheid in België bij aankomst hier. Eén op 3 dagen voor vertrek naar het Verenigd Koninkrijk en dan nog een laatste bij aankomst daar. Dat is niet werkbaar. Als wij naar Polen of Cyprus willen reizen, moeten we ons niet laten testen want dat is de EU. Maar naar ons buurland, het Verenigd Koninkrijk, dan zijn 3 testen noodzakelijk."

"We hebben een drukke zomer gehad in de Westhoek, maar toerisme kan niet overleven op 2 maanden. We hebben die Britten in september nodig. We hebben in het Talbot House 5 tot 15 bezoekers per dag. Daarmee trekken we het niet tot volgend jaar in juli hoor."

Het is meer dan puur zakelijk voor ons. Het is een emotioneel en menselijk verhaal.

Simon Louagie, Talbot House

"We hebben zo'n historische band met de Britse Commonwealth dat dit ongelofelijk pijnlijk is", gaat Louagie voort. "Het is meer dan puur zakelijk voor ons. Het is een emotioneel en menselijk verhaal. Veel van onze Britse vrijwilligers die al 30 jaar komen, geraken nu niet tot bij ons. Dat hakt erin bij die mensen, die ook meestal niet meer van de jongsten zijn. Ze weten niet of ze er nog gaan geraken, dus het is erg emotioneel aan het worden. Hoe langer het duurt, hoe erger het wordt. Er zijn zelfs een paar van mijn Britse vrijwilligers die opgenomen zijn door mentale problemen, omdat ze hier niet meer geraken."

De Brits-Australische Sharon Evans baat samen met haar man Philippe Uyttenhove Quasimodo Tours uit in Brugge. Ze organiseren daguitstappen voor Engelstalige toeristen in de streek. "Meer dan 75 prccent van onze klanten zijn Britten", zegt Evans, maar die zijn er nu niet. "We zouden willen dat de beperkingen wegvallen. De Britten die gevaccineerd zijn, zijn even veilig als jij en ik", voegt Uyttenhove toe. Ook Pauline Vanoverschelde van Hotel Pax in Diksmuide was op de protestactie. "De tijd dringt. De winter staat voor de deur en we willen zo snel mogelijk perspectief hebben: komen ze of komen ze niet?". 

Op die vraag hopen de toeristische actoren uit de regio nu zo snel mogelijk een antwoord te krijgen.

Meest gelezen