De Italiaan Cosimo Solazzo bij zijn arrestatie in 2001

Italië weigert moordenaar van PS-politicus André Cools over te leveren aan ons land

Het Italiaanse gerecht weigert om Cosimo Solazzo over te leveren aan ons land. Solazzo is één van de opdrachtgevers van de moord op PS-politicus André Cools, 30 jaar geleden. Het Italiaanse gerecht heeft dat laten weten aan het gerecht in Luik. Volgens Italië laat de gezondheidstoestand van de 73-jarige man het niet toe hem over te leveren aan België. 

Op 18 juli 1991 werd André Cools op klaarlichte dag doodgeschoten in Luik. Hij was één van de kopstukken van de Luikse afdeling van de Parti Socialiste. Verder was hij ook burgemeester, minister, vice-premier en PS-voorzitter. Op het ogenblik van de moord was Cools niet meer actief in de politiek.

Solazzo werd in ons land in 2004 tot 20 jaar cel veroordeeld voor moord en poging tot moord. Hij had huurmoordenaars geronseld en hen onderdak geboden. Zelf hield hij vol dat hij onschuldig was, maar hij daagde niet op voor zijn proces. Solazzo bleef jarenlang op de vlucht maar werd in april vorig jaar opgepakt in Zuid-Italië. Hij kreeg toen een enkelband en stond onder huisarrest. 

Het parket-generaal van Luik heeft Italië vorig jaar om de overlevering van Solazzo gevraagd. Maar nu zegt het Italiaanse hof van beroep dat dit niet gaat omdat er onvoldoende garanties zijn dat de 73-jarige Solazzo bij een overlevering aan ons land de gepaste behandeling zou krijgen voor zijn ernstige medische aandoeningen. 

Meest gelezen