Belga

Klacht tegen viroloog Marc Van Ranst over laster onontvankelijk verklaard

De correctionele rechtbank in Mechelen verklaart zich onbevoegd in de zaak tussen viroloog Marc Van Ranst en de Nederlander Willem Engel en gaat de zaak dus niet verder behandelen. 

De Nederlander Willem Engel is de stichter van Viruswaarheid, een stichting die onder andere het nut van coronavaccins in vraag stelt. Hij had viroloog Marc Van Ranst rechtstreeks gedagvaard voor laster nadat die hem in een kranteninterview en op sociale media een virusontkenner, een oplichter en extreemrechts had genoemd. 

De correctionele rechtbank in Mechelen zegt nu onbevoegd te zijn omdat het conflict over een drukpersmisdrijf gaat en dat behoort tot de bevoegdheid van het hof van assisen. Daarbij volgt de rechtbank het argument van het Openbaar Ministerie en ook Marc Van Ranst volgde dit standpunt.

De advocaat van Willem Engel, Michael Verstraeten, laat weten dat hij beroep zal aantekenen. Maandag worden ook twee nieuwe zaken van Engel tegen Van Ranst ingeleid. Eén omdat Van Ranst gelijkaardige uitspraken deed in een interview op televisie, en één voor schriftvervalsing omdat Van Ranst extra opmerkingen zou hebben toegevoegd aan zijn bewijsmateriaal voor de rechter, die de tegenpartij niet had kunnen inkijken. 

Meest gelezen