Nog altijd te weinig rechters in Hasselt doordat vacatures niet ingevuld raken

Er is nog altijd een tekort aan rechters bij de rechtbank van eerste aanleg in Hasselt. Er wordt wel aan gewerkt om de vacatures in te vullen, maar dat blijkt niet van een leien dakje te lopen.

De rechtbank van eerste aanleg Limburg in Hasselt heeft eerder dit jaar al een aantal rechtszaken uitgesteld. Dat werd toegeschreven aan het personeelstekort bij de magistratuur. Federaal parlementslid Steve Matheï (CD&V) stelde daarover een vraag aan minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD).  Uit het antwoord blijkt dat de Hasseltse rechtbank van eerste aanleg normaal 40 rechters telt, ongeveer één per 22.000 inwoners. Iedere rechter bedient daarmee ongeveer dubbel zoveel inwoners als die in Brussel of Luxemburg. 

Te weinig kandidaten

Intussen zijn in Hasselt 5 rechters met pensioen en die zijn nog maar gedeeltelijk vervangen. Minister van Justitie Vincent van Quickenborne is zich bewust van het tekort aan rechters maar volgens hem waren er te weinig kandidaten. De eerste drie vacatures leverden maar 1 nieuwe rechter op. Er is dit jaar een nieuwe vacature uitgeschreven maar de selectie daarvoor loopt nog. 

Meest gelezen